
7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
w tym 4924 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
LukierTo nie jest biały lukier do ozdabiania np. pierniczków, tylko lukier tworzący na cieście błyszczącą powierzchnię i pozwalający przylepić drobne ozdoby (np. płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy kandyzowaną skórkę pomarańczową).
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:1/3 szklanki cukru lub cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody otarta skórka z połowy cytryny kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie:Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści, dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny i kilka kropel soku (aby nie było zbyt słodkie).
Małą łyżeczką polewamy lukrem wierzch ciasta lub ciasteczek - całość lub jedynie rysując drobne paseczki. ![]() Źródło/autor przepisu: http://www.facebook.com/notes/ciasto-w-miasto/okarnik-tudziez-okarowiec-jablkowo-gruszkowy-z-migdalami/173053649383440
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Niestety, lukier spływał z ciasta niczym woda i zupełnie się nie lepił. Przyklejone skórki, mak i migdały odpadają przy lada dotknięciu. Dałam jeszcze więcej cukru i nie pomogło. Być może wody powinno być 1/8 szklanki... kruszonka Dec 23, 2012 ![]() patrycccja Dec 27, 2010 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)Oponki wegańskie z lukrem (wegańska) Placek daktylowy z lukrem kokosowym (ovo-wege) Glazura (lukier) o smaku cytrynowym (ovo-wege) Ciasto marchewkowe z lukrem sezamowym (wegańska) Lukier królewski "na budyniu" (bez białka i żelatyny) (wegańska) Szarlotka z mąki gryczanej z prażonymi jabłkami i różowym lukrem (bez ograniczeń) Nowości:Kotlety z zielonej soczewicy (wegańska)Makaron z dynią i pieczarkami (lakto-wege) Ostra soczewica na pomidorach (wegańska) Indyjski miszmasz z batatem (wegańska) Biszkopciki jaglane (bezglutenowe) (wegańska) Qatayef - drożdżowe placuszki z Egiptu (lakto-wege) Ciasto orkiszowo-owsiane z owocami (wegańska) Hawajska surówka (wegańska) Grofu, czyli tofu z grochu (wegańska) Białe papryki z nadzieniem soczewicowo ryżowym w sosie pomidorowym (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Lepiej używać cukru pudru, bo lepiej się rozpuszcza. Mieszankę ze zwykłym cukrem podgrzewałem w mikrofali.
~Krzysztof Nov 19, 2015