7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kuszari

Egipskie danie podawane w większości tamtejszych ulicznych knajpek, często z dużą ilością płatków chili.

Średnia ocena: [4.3 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

ryż - 1 szklanka
soczewica dowolnego koloru - 1 szklanka
drobny makaron w kawałkach o długości 1 cm - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
olej lub oliwa do smażenia

sos pomidorowy:
cebula - 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
pomidory - 2 puszki
płatki chili - 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody przez 20 min. pod przykrywką. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około 10 minut (dotyczy to soczewicy czerwonej, jeśli używamy innej, stosujemy się do instrukcji na opakowaniu). Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Przygotowujemy sos. Na rozgrzanym oleju szklimy jedną drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z pomidorami, dodajemy chili i redukujemy sos na średnim ogniu około 10-15 min., doprawiając solą i pieprzem.

Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju drugą cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Kiedy uzyska złoty kolor, osuszamy ją na papierowym ręczniku.

W głębokiej misce mieszamy ryż, soczewicę i makaron. Na wierzchu układamy cebulowe krążki. Osobno serwujemy sos. Podajemy na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Wskazówki i uwagi:

Przygotowanie dania można z powodzeniem uprościć: ryż i soczewicę gotujemy razem w jednym garnku, a wszystkie cebule też podsmażamy razem (i nie bawimy się w osuszanie na papierowym ręczniku).
Nadesłał(a) kruszonka, dnia: Oct 3, 2010
Źródło/autor przepisu: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8267331,Pocztowka_z_Egiptu.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

hm ciekawe... i piszecie, że nie suche? hmm :)
MEDeah Oct 24, 2011

Banalnie proste, a jakie smaczne
ryfka Oct 22, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas