7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Alu patra - smażona rolada z nadzieniem z ziemniaków

Przepis indyjski. Można jeść jako osobną przekąskę lub dodatek do kaszy, ryżu itp. :)

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

masa ziemniaczana:
4 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki startego kokosu
2 łyżeczki ziarna sezamowego
ew. 2 łyżeczki brązowego cukru (ja robiłam bardziej wytrawną, obiadową wersję, także z niego zrezygnowałam)
ew. 2 świeże posiekane zielone chilli
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki garam masali
1 łyżka curry
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli

ciasto:
200 g białej mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
100 ml wody

ghee lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotować nadzienie, aby zdążyło wystygnąć, zanim gotowe będzie ciasto. Ugotować ziemniaki w łupinkach. Obrać je, włożyć do miski i rozdrobnić widelcem, jednocześnie mieszając z utartym kokosem i kolejnymi składnikami (sezam, opcjonalnie cukier i posiekane chilli, imbir, garam masala, curry, sok z cytryny, sól). Masę rozłożyć na czystej powierzchni, aby ostygła.

Teraz przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę z kurkumą, pieprzem cayenne i solą. Następnie powoli dolewać wodę i wyrabiać ręką, aż powstanie ciasto. Wyłożyć je na stolnicę i zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt mokre, dodać więcej mąki.

Stolnicę obficie posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na kwadrat grubości 3 mm, po czym równo rozsmarować na nim nadzienie. Podsypując ciasto mąką, aby nie przyklejało się do rąk, zwinąć je ciasno w rulon. Ostrym nożem pokroić ciasto na plasterki grubości 1 cm. Krojone trochę się spłaszcza, trzeba więc przywrócić im w miarę kształt krążków.

Następnie w płytkim rondlu/ patelni/ czymkolwiek rozgrzać tłuszcz. Smażyć z obu stron po kilka krążków na raz. Po 3-5 minutach powinny być gotowe. Wyjmować gdy są koloru złotobrązowego. Podawać gorące jak przystawkę do uczt lub zwykłego posiłku lub jako zakąskę z czatnejem, czyli sosem :)

Wskazówki i uwagi:

Przyprawy można dowolnie modyfikować :) Ja dodałam więcej curry, pominęłam garam masalę z powodu deficytu w kuchni, a i tak było pyszniutkie ;))
Nadesłał(a) dagfil, dnia: Jun 21, 2010
Źródło/autor przepisu: Adiraja dasa "Kuchnia Kryszny"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Dają radę :) Tak samo jak czerwone chilli miast zielonego ;P
~Foresst Jan 16, 2013

czy zamiast startego kokosu mogę dodać ordynarne wióry kokosowe? :)
orzechova Mar 20, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ziemniaki pieczone w folii alu (wegańska)
Alu kofta (kofta z ziemniaków i kalafiora) (wegańska)
"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty (wegańska)
Gołąbki z nadzieniem z ziemniaków i grzybów (bez ograniczeń)
Rolada czekoladowa (ovo-wege)
rolada świąteczna (bez ograniczeń)
Rolada szpinakowa (bez ograniczeń)
Rolada z sera żółtego (bez ograniczeń)
Rolada kawowa po wiedeńsku (bez ograniczeń)
rolada serowa z jajkiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas