7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

"Meksykańska" zapiekanka ryżowa z warzywami

Pyszna, szybka i stosunkowo tania zapiekanka z powszechnie dostępnych składników. Smakuje wybornie - potwierdzone przez wiele podniebień :)

Średnia ocena: [4.5 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

2 woreczki ryżu
papryka czerwona
ok. 5 sztuk pieczarek
ew. pół brokuła (ok. 250g)
2 ząbki czosnku
kartonik (500ml) przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasolki
ser żółty lub tofu do starcia (ok. 15 dag)

oliwa do smażenia
sól
pieprz
ostry sos chili / papryka chili w proszku
zioła prowansalskie
słodka papryka

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki, brokuła dzielimy na różyczki. Podsmażamy na oliwie wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
Jak wszystko zacznie ładnie i aromatycznie pachnieć, dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania (ma być pikantne:). Dusimy mieszając ok. 10 minut.

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni, fasolkę i kukurydzę z puszki, na końcu posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym twardym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C , aż się ładnie rozpuści/przyrumieni górna warstwa. Smacznego !
Nadesłał(a) lucky roll, dnia: Apr 10, 2010
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

właśnie skończyłam robić ,ale na efekt trzeba nieco poczekać ,bo "wskoczy" do jadłospisu dopiero jutro ..
satina6 Apr 27, 2014


Bardzo dobra zapiekanka. Kiedyś, dosyć często robiłam coś podobnego - ryż z sosem ze składników takich jak w przepisie. Polecam :)
Nula Mar 15, 2013

Zapiekanka jest wyśmienita! Dzisiaj będę ją robić po raz trzeci:) Za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Polecam!
~mery Mar 12, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kremik ryżowy - zapiekanka (bez ograniczeń)
Zapiekanka z tartych warzyw (wegańska)
Kolorowa "meksykańska" sałatka z brokułem i warzywami konserwowymi (lakto-wege)
Zapiekanka ryżowa na słodko, z rodzynkami (bez ograniczeń)
Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną) (bez ograniczeń)
Zapiekanka z warzyw i kotletów sojowych (lakto-wege)
Zapiekanka z brązowego ryżu i warzyw (wegańska)
Zapiekanka makaronowo-sojowa z warzywami (wegańska)
Sałatka ryżowa z jabłkiem i warzywami (wegańska)
Zapiekanka wykwintna (ryżowa z tofu, granulatem i serem) (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas