Przygotowanie sosu (powinien być dość rzadki):
W szklance wody rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 min.
W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, ziemniak na 4-6 kawałków, podobnie paprykę, cebulę także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę.
Po 10 min. wyjąć pęczek kolendry. Pokrojone warzywa dodać do sosu, dodać ciecierzycę i dusić razem 30-40 min. (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka, ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem wedle własnego gustu.
Przygotować kuskus lub bulgur wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki bulionowej do smaku.
Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać ją z łyżką masła lub oliwy.
Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru, posypać łyżką świeżej kolendry pokrojonej drobno.
Wskazówki i uwagi:
1. Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem podwójnego naczynia do kuskusu (couscoussier) to jak najbardziej powinien go użyć :) Kaszka przejdzie wtedy zapachem wywaru.
2. Bulgur: na jedną część kaszy wziąć 2 części wody, zagotować wodę, dodać kostkę rosołową, wsypać bulgur, gotować na małym ogniu mieszając ok. 7 min., odstawić na 5 min. do całkowitego wchłonięcia wody.
Nadesłał(a) safiya,
dnia: Sep 30, 2009
Źródło/autor przepisu: przepis i zdjęcie (oba mojego autorstwa) ze strony www.kulinaria.foody.pl
Bardzo dobre:) lubię takie smaki.
mammalin
Feb 4, 2010
Nie robiłam sama ras-el-hanout, jestem za leniwa i kupuję we Francji w markecie, tam przyprawy arabskie są łatwo osiągalne :) Pozdrawiam
safiya
Oct 1, 2009
Mmmm, długo się robi, ale wygląda apetycznie :) Mam pytanie - czy robiłaś kiedyś sama ras-el-hanout? Trochę się doposażę i sama chyba spróbuję, bo dobór przypraw bardzo mi się podoba :)
patrycccja
Sep 30, 2009
mammalin Feb 4, 2010