7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka mąki pszennej razowej typu 2000
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu jabłkowego
szklanka zsiadłego mleka sojowego [*]
1/2 szklanki wody
2 łyżki granulatu sojowego
2 małe cebule
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska

łyżka siemienia lnianego
łyżka sezamu

+ foremka 15 x 8 x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kaszą manną

Przygotowanie:

Na małej patelni uprażyć granulat. Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, usmażyć, dodać granulat sojowy, przyprawić solą i pieprzem.

Sodę rozpuścić w occie jabłkowym. Mąki wymieszać, wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać roztwór sody i octu, zsiadłe mleko sojowe i wodę, dodać zawartość patelni, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki, posypać siemieniem lnianym i sezamem.

Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zsiadłe mleko sojowe uzyskuje się poprzez pozostawienie na kilka dni (ok. tydzień) mleka sojowego w lodówce, aż zacznie fermentować.
Nadesłał(a) Shaera, dnia: Nov 18, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Mleko zsiadłe można "wyprodukować" z różnych roślinnych mlek. Mi nieraz wychodzi niechcący, gdy nie zdążę zużyć, bo najczęściej jest to litrowy karton kupnego lub robione w domu, też w większej ilości, którą potem trzeba w miarę szybko przerobić. Teraz właśnie mam zsiadłe mleko orkiszowo- migdałowe, można też zrobić np. z orkiszowego, ryżowego czy owsianego.
MagdaM May 5, 2013

Dzięki! :) Zastosuję się do Twoich porad, zbiorę składniki i zrobię ten chlebek :) Dzięki raz jeszcze!
viluir Oct 17, 2010

Vitaj, Viluir :)
Chcesz zastapić zsiadłe mleko sojowe, hmm... Po nim chlebek ma taki specyficzny smak. Mleko krowie chyba używasz, więc wydaje mi się, że zwykłe zsiadłe mleko, a nawet maślanka, czy jogurt też by się nadawały - tylko konsystencja ciasta musi być taka dosyć gęsta przy wlewaniu do foremki (chlebek po upieczeniu jest z gatunku 'ciężkich', nie przypomina za bardzo kupnego, nie każdemu będzie to pasowało. Ale jest smaczny, taki inny troszkę ^^).
Co do oliwy z oliwek - może być, jeśli nie masz z pestek winogron, ale do smażenia lepszy byłby zwykły rzepakowy olej :)
Shaera Oct 16, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Placuszki z Ardei - ziemniaczano-kabaczkowe (wegańska)
Chlebek szpinakowy (lakto-wege)
Chlebek Pychotka (wegańska+miód)
Chlebek z ziarenkami ;) (wegańska)
Chlebek do zup (wegańska)
Drożdżowy chlebek bananowy (lakto-wege)
Chlebek orzechowo-warzywny (bez ograniczeń)
Pyszny długowieczny chlebek (wegańska)
Wegański korzenny chlebek (wegańska)
Paratha - smażony chlebek indyjski (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas