7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitakeUwielbiam brokuły, tofu i shitake. Było właściwie oczywiste, że potrawa bardzo mi zasmakuje. Ale smakuje też wszystkim innym, którzy do tej pory ją spróbowali :) Wyśmienite. Shitake rządzą!
Średnia ocena:
[4.8
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [1]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 4 osóbryż (fajnie, jeśli nie oczyszczany) - 2 szklanki
sól - 1 łyżeczka brokuły - raczej sporo, 2-3 szt. suszone grzyby shitake - 1 lub 2 garście (świeże na pewno też mogą być, ale ja zawsze używałam suszonych) tofu naturalne - 300-450g czosnek - 0 do 3 ząbków, w zależności od upodobań cebula - 1 duża ew. odrobina oleju do smażenia imbir w proszku - 1/2-1 łyżeczka musztarda - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka pieprz cayenne - 1/4 łyżeczki sos sojowy, preferuję shoyu - 1/4 szklanki (to naprawdę nie za dużo, zwł. że nie dodajemy soli) mąka kukurydziana - 2-3 łyżki, minimalnie wypukłe olej sezamowy - 1/2-1 łyżeczka rafinowanego lub kilka kropel zimnotłoczonego (lub wg. upodobań) Przygotowanie:W ramach wstępnych przygotowań nastawiamy ryż (2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody + łyżeczka soli) i namaczamy grzyby shitake w mocno ciepłej lub gorącej wodzie, może być ze szczyptą soli (minimum kwadrans).
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki. Bardzo polecam wykorzystanie "nóżki", jest naprawdę pycha, również na surowo do pochrupania (no chyba że brokuł jest za stary - wtedy może być niesmaczna, lekko piekąca). Należy obrać ją ze skórki i pokroić np. w zapałki. Czosnek siekamy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Kiedy to mamy już gotowe, a shitake moczą się wystarczająco długo, odsączamy je i odcinamy nóżki (są twarde i przez to nie nadają się do jedzenia), a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości (pokrojone w paski tez są fajne). Wszystkie te warzywa razem z grzybami wrzucamy na patelnię (brokuły można dodać nieco później, jeśli wolimy bardziej jędrne), dodajemy odrobinę oleju (opcjonalnie), przyprawy (imbir, musztarda, oregano, cayenne) i 1/2 szklankę wody. Dusimy od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą. Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Mąkę kukurydzianą mieszamy z sosem sojowym i wodą (1/2 - 3/4 szklanki). Robi się to błyskawicznie i bez problemu, żadnych grudek :) Kiedy cebula jest już szklista, dodajemy tofu i rozmieszaną mąkę. Przyprawiamy olejem sezamowym (dodając go więcej należy uważać, żeby nie przesadzić, bo ma silny, dominujący smak). Mieszamy dokładnie, a jednocześnie delikatnie, żeby tofu w miarę możliwości się nie rozleciało. Po chwili sos zgęstnieje i wszystko będzie już gotowe. Podajemy z ryżem. Wskazówki i uwagi:Miałam wątpliwości czy tofu naturalne bez namaczania np. w sosie sojowym nie będzie takie nijakie. Otóż nie jest! Całość wspaniale się łączy i potrawa jest po prostu przepyszna :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: Oct 23, 2008
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu z http://www.all-creatures.org/recipes/broctofushi-stir.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Tagiatelle z grzybami leśnymi lub shitake i szpinakiem (wegańska)Wymiętoszona zupka (ziemniaczana z miętą i grzybami shitake) (wegańska) Ryż curry z tofu, brokułami, imbirem i kiełkami fasoli mung (wegańska) Tofu z shitake i pędami bambusa w kwaśnym sosie chińskim (wegańska) Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń) Cebula faszerowana ryżem z grzybami (bez ograniczeń) Soczewica smażona z tofu lub grzybami (wegańska) Ryż tymiankowy z brokułami i prażonymi płatkami migdałów (wegańska) Pikantny ryż smażony z brokułami i marchewką (wegańska) Tofu z jarzynami (ziemniakami i brokułami lub kalafiorem) (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Dana Apr 23, 2009