
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Miód z mniszka lekarskiego (popularny mlecz)Nadaje się jako dodatek do słodzenia, wypieków, smarowania kanapek. Jest smaczny i zdrowy, smakiem przypomina naturalny miód.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:500 kwiatków rozwiniętych bez łodyg
1 litr wody 3 kg cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie:
Kwiatki zalać litrem wody i gotować 8 min., następnie przecedzić.
Kwiatki wyrzucić, a wywar uzupełnić wodą do objętości 1 litra, do wywaru dodać cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko zagotować mieszając, aby się cukier rozpuścił. Następnie przykręcić gaz i gotować 40 min. na bardzo małym płomieniu. Rozlać do słoiczków i zakręcić. Miód może stać bardzo długo, aż go nie zużyjemy. Wskazówki i uwagi:Kwasek cytrynowy jest niezbędny - inaczej miód stwardnieje i będzie do niczego. Po ugotowaniu miód ma piękny kolor i konsystenję półpłynną. Kwiatki liczyłam tylko pierwszy raz, aby się zorientować jak to wygląda objętościowo.
![]() Źródło/autor przepisu: u mnie w domu ten miód robi się od zawsze i nie wiem skąd ten przepis
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:![]() Luna7 May 10, 2012 ![]() Natka May 10, 2012 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Bliny popularne (bez ograniczeń)Nalewka z hyzopu lekarskiego (wegańska) Syrop - słód - miód daktylowy (wegańska) Nowości:Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska) Bigos z kiszonych buraków (wegańska) Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska) Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska) Domowe pesto (lakto-wege) Azjatyck mix- improwizacja (wegańska) Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska) Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska) Surówka z czerwonej kapusty (wegańska) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
3 kilo cukru to trochę lekka przesada,nawet jak na miód :P
Suma summarum, bardzo tani, bardzo wydajny i bardzo smaczny przepis ;-)
amanda3601 May 4, 2015