7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Miód z mniszka lekarskiego (popularny mlecz)

Nadaje się jako dodatek do słodzenia, wypieków, smarowania kanapek. Jest smaczny i zdrowy, smakiem przypomina naturalny miód.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 kwiatków rozwiniętych bez łodyg
1 litr wody
3 kg cukru
1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Kwiatki zalać litrem wody i gotować 8 min., następnie przecedzić.
Kwiatki wyrzucić, a wywar uzupełnić wodą do objętości 1 litra, do wywaru dodać cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko zagotować mieszając, aby się cukier rozpuścił. Następnie przykręcić gaz i gotować 40 min. na bardzo małym płomieniu. Rozlać do słoiczków i zakręcić. Miód może stać bardzo długo, aż go nie zużyjemy.

Wskazówki i uwagi:

Kwasek cytrynowy jest niezbędny - inaczej miód stwardnieje i będzie do niczego. Po ugotowaniu miód ma piękny kolor i konsystenję półpłynną. Kwiatki liczyłam tylko pierwszy raz, aby się zorientować jak to wygląda objętościowo.
Nadesłał(a) maria, dnia: Sep 10, 2008
Źródło/autor przepisu: u mnie w domu ten miód robi się od zawsze i nie wiem skąd ten przepis
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pierwszy własnoręcznie zrobiony miodek właśnie wylądował w słoikach( wyszło prawie 10-średniej wielkości)
3 kilo cukru to trochę lekka przesada,nawet jak na miód :P
Suma summarum, bardzo tani, bardzo wydajny i bardzo smaczny przepis ;-)
amanda3601 May 4, 2015

U mnie też robiło się taki miód od dawna i też zostawiało się kwiatki na noc albo chociaż na parę godzin, i wszystkie robaczki miały szanse uciec ;) A przepis braliśmy bodajże z Gumowskiej, ale głowy nie dam ;) Nawet robiłam kiedyś podobny z koniczyny, ale za mało jej dałam i nie bardzo wyszedł.
Luna7 May 10, 2012

Spróbowałam tego miodu pierwszy raz w ubiegłym roku. Baaarrdzoooo mi smakował i w tym sezonie zamierzam sama poczynić takowy ;)
Natka May 10, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bliny popularne (bez ograniczeń)
Nalewka z hyzopu lekarskiego (wegańska)
Syrop - słód - miód daktylowy (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas