7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczone pierogi z grzybami i ryżem

Magda Bassett: "Bardzo lubię te pierogi jako zakąskę na party lub danie na stół świąteczny."

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
220 g mąki
110 g masła
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie:
1/4 kg pieczarek
2 łyżki masła
garść suszonych grzybów
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1 jajko
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki posiekać nożem, zagnieść widelcem i czubkami palców. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.

Nadzienie:
Pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć na 10 minut, posiekać, dodać do patelni, podsmażyć chwilę. Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko i przyprawy, wymieszać dobrze.

Pierogi:
Rozgrzać piec do 200°C. Rozwałkować ciasto cienko, wykrawać koła (na półksiężyce) lub kwadraty (na duże uszka). Nadziać - skleja się tak samo jak normalne pierogi, lekko szczypiąc brzegi i skręcając..

Piec na nieposmarowanej blasze 10 minut, posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem, piec jeszcze 10 minut lub aż brązowe.

Wskazówki i uwagi:

Ciasto wychodzi gładkie, nie klejliwe, miękkie.

Pierogi mozna przygotować wcześniej i zamrozić. Nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 10, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podała Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam, dla mnie to żelazna potrawa na Święta :) Pyszne w barszczu.
kasumi90 Dec 25, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pierogi z kapustą i grzybami (wegańska)
Duże pieczone pierogi (lakto-wege)
Pierogi z kapustą i grzybami - mięciutkie :) (wegańska)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Pierogi z kapustą i grzybami - krok po kroku (wegańska)
Pierogi mocno leśne z kaszą gryczaną i grzybami (wegańska)
Cebula faszerowana ryżem z grzybami (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas