7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru

Bardzo smaczna, szybka, awaryjna sałatka. Nadaje się też na lunch lub wyjazd. Dobrze do niej pasują tosty i kanapki. Co do dodatków to doskonale komponują się smaki konkretne (ogórek kiszony) i słodkie (owoce, papryka). Nadaje się właściwie wszystko co jest chrupiące, świeże i soczyste.

Średnia ocena: [5.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

puszka fasoli czerwonej (biała też ok)
puszka groszku
puszka kukurydzy

2 pomidory
LUB 2 jabłka + 2 ogórki kiszone
LUB śliwki/ morele
LUB kolorowa papryka + 2 ogórki kiszone
LUB rzodkiewka + surowy ogórek
LUB co kto lubi

opcjonalnie:
- kawałek cebuli (dobrze uzupełnia smak sałatki)
- spory pęczek pietruszki (ja lubię, zwł. w towarzystwie ogórków), koperku lub szczypiorku
- kiełki, np. soi, fasolki mung lub słonecznika (duże, soczyste, chrupiące)

oliwa / olej sałatkowy
sok z cytryny lub ocet winny (1-3 łyżki na 3 łyżki oliwy)
musztarda łagodna
sól, ew. pieprz

Przygotowanie:

Pomidory lub jabłka i ogórki pokroić w nieduże plasterki lub w kostkę. Śliwki odpestkować i pokroić w niezbyt cienkie paski. Pietruszkę posiekać. Cebule posiekać bardzo drobno - dodajemy jej niewiele, tylko dla wyrazistości smaku. Kukurydzę, groszek i fasolkę odsączyć z zalewy.

Wszystko wymieszać, doprawić.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Dec 15, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

jaaaaaaammmmi :)
~ol Oct 4, 2013

polecam zrobić taką z dwóch puszek fasoli, jedna biała, druga czerwona do tego groszek, kukurydza i sparzona papryka pokrojona w kostkę. Do tego dodajemy własnej roboty sos sałatkowy z dużą ilością koperku i natki pietruszki i sałatka gotowa. Pycha!
~mary Sep 24, 2013

właśnie jem - pyszna. z opcjonalnych składników dodałam ogórki kiszone i cebulkę, jabłka niestety nie miałam. wyszła całkiem spora porcja, do wersji obiadowej dodam ryż tak jak radzi Sonnentau ;).
majczi Oct 24, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z fasoli, groszku i kukurydzy (ovo-wege)
Sałatka z kukurydzy i groszku (z puszek) z jabłkiem i kiełkami soi (ovo-wege)
Farsz do burrito (burito) na bazie kukurydzy i fasolki z puszki (wegańska)
Czosnkowa sałatka z kalafiorem, papryką i groszkiem z puszki (bez ograniczeń)
Sałatka z kukurydzy i groszku z jabłkiem i papryką (bez ograniczeń)
Sałatka z fasolki i kukurydzy z cebulą i przesmażonym czosnkiem (wegańska)
Gazpacho - pomidorowy chłodnik z paletą dodatków do wyboru (wegańska)
Sałatka z fasolką z puszki, ogórkiem, jabłkiem i kiełkami mung (wegańska)
Sałatka z czerwonej fasoli i kukurydzy z jajkiem i ogórkiem kiszonym (bez ograniczeń)
Sałatka majonezowa z fasolki, kukurydzy i sera z owocowym akcentem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas