7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Bananowiec niebananalny (przekładany)

Cały proces przygotowania ciasta może zająć do 3 godzin, ale nie zrażajcie się - ciasto ma wystygnąć, co zajmuje najwięcej czasu.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: nieduża okrągła forma

ciasto:
1 szklanka mąki razowej pszennej (u mnie graham)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 - 2/3 szklanki oliwy/oleju
szczypta soli
kilka łyżek wody (z zaparzania rodzynek)
1/2 szklanki wiórków kokosowych

"nadzienie":
kilka bardzo dojrzałych bananów (powiedzmy 3)
1 łyżka oleju
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka mąki pszennej (białej!)
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżka słodu
dodatkowo może być:
- wanilia lub cynamon
- 1 łyżka karobu, kakao lub syropu daktylowego
- mleko roślinne

ew. popping amarantusowy do posypania

Przygotowanie:

Ciasto: Do mąki dodać cały olej, sól i wyrabiać dodając tyle wody, żeby dało się zagnieść (niedużo). Na końcu dodać wiórki kokosowe. Zrobić kulę z ciasta i włożyć do lodówki na pół godziny.

Zacząć rozgrzewać piecyk tak, żeby po wyjęciu ciasta miał 200°C. Posmarować delikatnie olejem niedużą, okrągłą foremkę. Ciasto rozpłaszczyć w foremce na grubość około 1,5 cm robiąc kilkucentymetrowy rant naokoło (pomaga w tym widelec - patent Ki z klanu gzyraKów). Ponakłuwać tymże widelcem. Piec około 30 minut. Wystudzić.

"Nadzienie": Rodzynki zaparzyć w niewielkiej ilości wody (woda wystudzona leci do ciasta - szkoda wylewać, bo słodziutka!). Banany zmiksować. Na małym ogniu (lepiej na łaźni wodnej!) podgrzać banany z łyżką oleju i wanilią czy cynamonem. Dodać zawiesinę mąk (rozmieszanych w niewielkiej ilości wody lub lepiej mleka sojowego), zagotować cały czas intensywnie mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać rodzynki i słód, wymieszać. Jeśli jest karob/kakao/słód daktylowy, to połowę tego budyńku wymieszać z łyżką powyższego.

Reszta: Na wystudzone ciasto nakładać ciepłą masę. Jeśli jest dwukolorowa, to jakoś śmiesznie je połączyć. Można na końcu posypać poppingiem amarantusowym. Wystudzić, a nawet wstawić do lodówki (jeśli niedużo zostało, to nie ma sensu, i tak zaraz zniknie ;-)))

Wskazówki i uwagi:

Masę można zrobić na mleku sojowym (na szklankę mleka dodać ze 2-3 łyżki słodu, gdzieś po 1 czubatej łyżeczce mąk ziemniaczanej i pszennej), zagotować mleko z bananami i zrobić budyniek. No i zwiększyć ilość ciasta.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Jun 10, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Spód mi się mocno pokruszył, ale pod wpływem masy na górze całkiem nieźle "zlepił". Ogólnie ciasto w porządalu, choć jadałam lepsze :)
kasiarka Aug 3, 2011

przyznaję, że zamiast oleju dałam masło, jak do kruchego ciasta (wiem, że wtedy traci swój wegański wymiar, ale mnie po prostu bardziej smakuje). Do nadzienia nie dałam słodu (rodzynki i banany są wystarczająco słodkie, jak dla mnie) i zamiast mąki ziemniaczanej i białej - semolinę. Wyszło przepyszne i CAŁKOWICIE bez cukru :)
Abulla Sep 6, 2008

jestem pierdoła i zapomniałam posłodzić ciasta. :P ale i tak jest pyszne, i sie nie kruszy meheh. :D
~maggie Sep 9, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bananowiec (bez ograniczeń)
Bananowiec z galaretką bez pieczenia (wegańska)
Przekładane ciasto czekoladowo-truskawkowe (wegańska)
Ziemniaki pieczone przekładane warzywami (wegańska)
Placek przekładany masą orzechową (wegańska)
Kotlety z selera przekładane żółtym serem (bez ograniczeń)
Ciacho czekoladowe przekładane masą czekoladowo-orzechową (bez ograniczeń)
Słodka zapiekanka ryżowa przekładana jabłkami i jogurtem (lakto-wege)
Sznycle z bakłażanów przekładane sosem z fety (bez ograniczeń)
Ciasto pszenne przekładane świeżymi owocami (np. śliwkami) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas