7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos P. (pieczarkowo-porowy)

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg pieczarek
3 cebule
1/2 pora (lub 1 mały)
olej do smażenia
sól
pieprz
przyprawa do gulaszu "Kamis" [*] (opcjonalnie)
mięta świeża lub suszona (opcjonalnie)
mąka do zagęszczenia

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Cebulkę pokroić drobno i razem z pieczarkami dusić w dużym garnku. Pora umyć, pokroić na plasterki i podsmażyć na małej ilości oleju. Gdy olej się wchłonie, podlać wodą. Smażyć, aż się trochę "przypali". To da aromat.

Pod koniec gotowania, gdy pieczarki zmiękną, dodać pora. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Zaprawić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, dusić jeszcze chwilę aż sos powtórnie się zagotuje.

Wskazówki i uwagi:

Aby sos był aromatyczny, można dodać miętę. Jeśli jest suszona (może być z torebki), dodać ją na początku gotowania. Aby nie przedobrzyć, sugeruję 1 torebkę na podaną wyżej ilość.

[*] Przyprawa do gulaszu "Kamis" składa się z: papryki słodkiej i ostrej, chili, cebuli, czosnku, majeranku, tymianku, cząbru, ziela angielskiego, gorczycy białej, kminku, kolendry, pieprzu czarnego oraz soli i... glutaminianu sodu.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2001-03-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo dobry sosik. Zapomniałam o mięcie, ale za to zmiksowałam sos blenderem i wyszedł mega:)
Puenta 2011-02-24 16:43:44.219

wojtek zrobil nam dzis ten sos z pomoca kingi - to ona namowiła go żeby dodał przesmazonego pora zamiast kostki, bo ja sie upieralam ze kostki nie chce. swoja droga rewelacyjny patent.
jedlismy z kasza jaglana, ale praktycznie z kazda jest pyszny - nawet z gryczana mi smakuje, choc za nia niezbyt przepadam delikatnie mowiac.
mozna jeszcze ogoreczka kiszonego polozyc i pycha!
patrycccja 2001-03-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

A może sos porowo-cytrynowy? (lakto-wege)
Zapiekanki z farszem porowo-pieczarkowym, cukinią i papryką (wegańska)
Pęczak z sosem pieczarkowym (lakto-wege)
Sos pieczarkowy lub z kurkami (lakto-wege)
Sos pieczarkowy ze smietaną (lakto-wege)
Sos pieczarkowy z parmezanem (lakto-wege)
Sos pieczarkowo-soczewicowy (wegańska)
Sos pieczarkowy z soczewicą (wegańska)
Orkisz z sosem pieczarkowym (wegańska)
Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas