7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Wegańskie bezy

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Rewelacja! Genialne rozwiązanie. Robię z tego teraz wierzch kokosowy do szarlotki.
OlaKuczara Dec 21, 2013

i cudowne zjdęcie!
xdakax Dec 5, 2013

Siemię lniane najlepiej przecedza się przez skarpetkę rajstopową, po wszystkim wystarczy ją wypłukać. :)
xdakax Dec 5, 2013

A ja wykorzystałam ten przepis na kokosanki! Rewelacja!
OlaKuczara Nov 11, 2013

Moja piana ubiła się świetnie i myślałam, że mi się uda. Niestety, bezy całkowicie rozpłynęły się w piekarniku. Może spróbuję jeszcze raz, ale na pewno nie prędko.
Scansenmuseum, przy oddzielaniu siemienia od kisielu trzeba działać szybko i przelać zaraz po wyłączeniu palnika. Już lekko schłodzony kisiel mocno gęstnieje. Testowałam wielokrotnie, bo z siemieniowego kisielu robię maskę na włosy :)
nasse Oct 11, 2013

A ja mam pytanie, gotuje się na początku siemię bez przykrycia ? Oraz, jak mam je przecedzić, próbowałam przez sitko, przez durszlak i nic, kisiel jest zbyt mocno zwarty, zlepiony z sieminiem lnianym, hmm :( Pomocy!
Scansenmuseum Jul 22, 2013

Ja robiłam i fakt są ciut płaskie ,ale nie aż tak jak opłatek , jak makaroniki mi wyszły ja dałam szczyptę soli i cream of tartar
Piana była tak ubita ,że można było ją krajać , ja suszyłam najpierw w 90 stopniach ok 1 godziny i 110 z pół godziny chyba jeszcze
~margot Jul 17, 2013

Mnie również nie udało się ubić siemienia na sztywną pianę. Wyszedł mi słodki pienisty płyn....
martina Jul 16, 2013

Dałam, dałam. Jako, że skład Bezglutena średnio mi się podobał, a skrobi kukurydzianej specjalnie nie lubię, dałam ziemniaczanej. 5 minut po wstawieniu do piekarnika oklapły. A naprawdę długo ubijałam... jak znowu mnie najdzie na takie coś, dodam chyba szczyptę soli i wsadzę na wyższą temperaturę. Odparowany był tak, że łyżka stała, wyszło mi tego nawet mniej, niż szklanka, bo się trochę zgapiłam, więc za rzadkie być nie powinno...
Luna7 Jul 16, 2013

Luna7, a dodałaś jakiś zastępnik jajka? Choćby trochę skrobi, która jest głównym składnikiem takiego zastępnika? Dziś na blogu doczytałam, że Kindze wychodziły wyższe bezy, kiedy stosowała zamiennik. Szkoda że treść przepisu tego nie uwzględnia. Może też sam "glut" ;) z siemienia nie był wystarczająco gęsty/odparowany? Co do rodzaju siemienia i stopnia ubicia piany to nie wiem... na pewno im sztywniejsza piana tym lepiej, ale nie wiem na ile da się ubić taką z siemienia.
patrycccja Jul 16, 2013

Nie wiem, co zrobiłam źle... stosowałam się do przepisu, a wyszły mi cienkie opłatki :(
Ubijałam jakieś 20 minut, nadal nie było sztywne, mimo to małą łyżeczką nałożyłam na papier do pieczenia i wstawiłam do piekarnika.
Może to dlatego, że nie był nagrzany. Może powinnam ubijać jak białka, do sztywności. Bo to przecież raczej nie dlatego, że siemię było brązowe, a nie złote..!
Luna7 Jul 7, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas