7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Aromatyczne pierniczki bezglutenowe

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

za kazdym razem jak robie bezglutenowe ciastka,mimo,ze trzymam sie przepisu ciasto wychodzi sypkie i rozpada sie. tu tez. to normalne???
~mart 2015-12-16 16:55:03.103

martina, no wiesz, jakby się zębów nie miało :) musisz cyckać by zmiękczyć :D Ok, postaram się nawet jutro zrobić tak jak piszesz, krócej i grubsze, ale nie chcę owsianej, bo u mnie nie mogę znaleźć płatków bezglutenowych. No, a a tych moich, to moczenie niewiele dało (w kawce), ale i tak wszystkie zniknęły :D Goście nawet na drogę sobie zabrali :D
RudyRydz 2014-01-03 18:43:41.434

RudyRydz,na czym polega to cyckanie ciastek? :D Jakoś nie mogę sobie wyobrazić :D A co do pierniczków, one miękkie nie są, ale jak zrobisz grubsze i będziesz piec krótko, a potem je zamkniesz w pudełku, to nie będą jak kamyry. Twarde można moczyć w gorącej kawie lub herbacie :D Ja piekłam 8 min, ale którąś partię nawet krócej. Spróbuj piec 5-6 min i zrób ciasteczka grubsze (0,5cm). Może się uda ;) Mąka owsiana moim zdaniem jest tu potrzebna, za to część gryczanej zastąpiłam jaglanką, jak w opisie.
martina 2014-01-03 16:26:38.961

A. tylko dałam kaszę jaglaną zamiast płatków owsianych. (podpowiedź z facebooka)
RudyRydz 2014-01-03 15:10:37.006

No i nie wiem gdzie popełniam błąd? Za każdym razem wychodzą mi mega twarde i by je zjeść trzeba cyckać :) A robiłam i cieńsze i grubsze, no i za każdym razem to samo. A i robiłam 3 razy! Raz zamiast mąki gryczanej zmielona kasza gryczana ( i te były chyba najbardziej miękkie) i dwie razy z różnymi mąkami gryczanymi...
RudyRydz 2014-01-03 15:10:05.588

Zrobiłam! Moje modyfikacje: zrezygnowałam z cukru, dałam 100g (1/3 szkl.) melasy z chleba świętojańskiego = karobu oraz 100g syropu z agawy (więcej niż 1/3, a ciut mniej niż 1/2 szkl., jakieś 0,4 szkl.) Czyli razem słodu jakieś 2/3 szkl. Dodałam też czubatą łyżeczkę karobu w proszku (5g). Mąkę owsianą dałam jak w przepisie (50g), część mąki gryczanej zastąpiłam jaglaną w ilości 75g, samej gryczanej dałam 400g (2,5 szkl.) Dalej mąka sojowa (30g), skrobia kukur. (20g). Przyprawę do piernika dałam gotową (z podlasia) - 15g (następnym razem dałabym więcej...). Wody dałam jak w przepisie (najpierw 1/3 szkl., ale potem dodałam kilka łyżek..). Oleju 60g. Mieszankę mączną wsypałam do mieszanki z siemieniem jak już była zimna, nie wiem, czy to ma znaczenie. Ciasto leżało w lodówce 8 godz. zbite w kulę i w folii. Wałkowałam między dwoma foliami - polecam! Zero podsypywania :D. Tylko miętoszenie w ręku, potem pod folię, spłaszczanie i wałkowanie. Czasem zwilżałam ręce wodą, ale w sumie to nie było konieczne. Moim zdaniem karob bardzo się tu przydał. Piekłam z termoobiegiem najpierw 9 min (1 blacha), potem 8 minut. Grubsze ciacha są chyba jednak lepsze, bardziej pierniczkowe. Wyszło mi 96 sztuk, część grubszych, część cieńszych.
martina 2013-12-22 14:46:24.293

@shandurai, masz oczywiście rację. Ja użyłam jęczmiennego, bo go bardzo lubię w pierniczkach i używam od lat, a w rodzinie nie mam nikogo na diecie bezglutenowej :) Do pierniczków można użyć jednak dowolnego słodu - jaki komu pasuje i jaki kto ma.
@martina - ja bym próbowała, idę o zakład że nie będzie problemów tak czy siak. Musisz tylko uwzględnić drobne zmiany w wilgotności produktów i odpowiednio np. przy samym cukrze dodać kapkę wody. Później dobrze jest odstawić na trochę ciasto - mocniej się zwiąże i nie będzie takie lepkie. No i później oczywiście podsypać i oprószyć ciasto mąką przed wałkowaniem, coby nie przywierało. Daj znać czy eksperyment się powiódł :)
patrycccja 2013-12-20 12:36:04.705

Czy można je zrobić tylko z cukrem trzcinowym lub tylko ze słodem/melasą?
martina 2013-12-19 19:34:12.448

Słód jęczmienny również nie jest bezglutenowy.
~shandurai 2013-12-19 19:00:02.479

Mały update: z lukrem smakują nawet mojemu Wojtkowi ;) Będziemy robić kolejne, bo te już prawie znikły - świetne są nawet takie twarde, jeszcze nie skruszałe :)
patrycccja 2013-12-19 18:42:33.963


Aromatyczne, chrupiące, mało słodkie. Świetne! Jak na bezglutenowe to nawet genialne ;) Dałabym ocenę 4,5 gdyby była. Mąka gryczana i słód jęczmienny (ciemny, o głębokim smaku, średnio słodki) do pierniczków są wg. mnie idealne! Przyznam, że miałam obawy - mąka gryczana jest bardzo charakterystyczna w smaku i w zbyt dużej ilości mi nie odpowiada. Ostatnio np. testowałam naleśniki gryczane i choć pod innymi względami były bardzo udane, to właśnie wybijający się smak gryki mi nie pasował. W pierniczkach natomiast, w proporcji 3:1 z innymi mąkami, jest ekstra. Mojemu Wojtkowi natomiast niezbyt smakują - za mało słodkie i zbyt czuć gryką ;) No więc... zależy od gustu. Ja jednak polecam :)
* Zamiast mąki z płatków owsianych użyłam mąki z kaszy jaglanej. Ciasto wałkowałam na 3-4 mm i piekłam 13 min. Po 15 min. pierniczki były "kakaowe" ;P Z podanych proporcji wyszły 3 blachy + kilka sztuk na 4tą blachę. W sumie ok. 80 pierniczków "kwiatuszków".
patrycccja 2013-12-16 18:06:15.711

A to się zgodzę :) Zawiera składniki podobne, które u niektórych osób również wywołują reakcje, ale nie gluten jako taki. Bardzo to wszystko zagmatwane, w wielu miejscach są tylko szczątkowe/skrótowe informacje, co tylko zaciemnia obraz... Miałam problem z ogarnięciem tematu jak rozczajałam dietę bezglutenową ;)
patrycccja 2012-12-19 21:20:25.092

owies zawiera aweninę, bardzo podobną do glutenów i gliadyn z pszenicy i żyta. niektóre osoby nie tolerujące gliadyny w pszenicy tolerują aweninę, inne nie. owies nie jest jednak w pełni bezglutenowy.
~paulina 2012-12-19 21:02:31.731

Owies nie zawiera glutenu. Płatki owsiane są zazwyczaj zanieczyszczone glutenem z innych zbóż, ale można kupić też "sterylne", odpowiednio oznaczone (np. Provena).
patrycccja 2012-12-17 20:57:15.002

płatki owsiane zawierają gluten, więc to na pewno nie są pierniczki bezglutenowe
~Maria 2012-12-17 17:48:47.564

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas