7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

lila, szczerze mówiąc nie wiem, ja próbowałam tylko na sojowym. Tak na szybko też nic nie udało mi się wygooglać.
Przy okazji znalazłam coś, czego zupełnie się nie spodziewałam... "History of Tempeh and Tempeh Products (1815-2011)" (link poniżej) - mega kompilacja wiedzy. Niestety nic o wykorzystaniu "Rhizopus oligosporus" (grzybek najczęściej używany do produkcji tempehu) z innymi bazami niż soja.
books.google.pl/books?id=qhsOY1z6-T8C&dq=tempeh+soy+yogurt+recipe&hl=pl&source=gbs_navlinks_s
patrycccja 2013-12-25 15:48:02.769

a czy tylko mleko sojowe się nadaje, czy ryżowe także?
~lila 2013-12-24 02:05:52.627

Widać postępy, ale na wierchu jest gruby jogurtowy kożuch, a pod spodem jakby serwatka.....Będzie trzeba to zebrać, albo przecedzić, czy proces zajdzie dalej i się całość zjogurtuje? Chyba miałem zbyt rozwodnione mleko, czy cóś.
~Kacowski 2013-06-09 22:09:31.695

Testuję z tempehem domowej produkcji, ale skoro ze starterem nie wychodzi, to wiele zmienić się nie powinno, ale zobaczymy;-) kisi mi się mleko dopiero od kilku godzin, a mimo braku gęstnienia da się wyczuć lekko kwaskowy zapach, i tak jakby się coś tam ściąć miało....Znaczy, mętność mleka nie wygląda zbyt równomiernie, więc najwyraźniej "coś się dzieje" cytując klasyka, no, ale zobaczymy.
~Kacowski. 2013-06-09 18:50:55.774

Właśnie przygotowałam porcję. I czekam niecierpliwie na wyniki ;)
nanak 2012-07-20 21:24:15.057

Zaryzykowałam - zrobiłam z domowego sojowego z lakcidem. Konsystencja idealna - jak Bakoma naturalny :) Ale smak... kwaskowo-gorzki, ale niestety to nie to. Być może dlatego, że mleko było niesłodzone? Na pewno z Alpro wyszłoby lepsze.
PS są też w aptekach probiotyki bez dodatków odzwierzęcych.
joa 2011-12-31 10:22:17.893

Można - są na Allegro.
Myślałam też o tym, żeby zrobić jogurt na bazie Lakcidu czy innych podobnych probiotyków, ale zawierają też mleko, więc wegańskie nie są.
joa 2011-12-30 14:10:53.008

też próbowałam ze starterem i niestety nie wyszło :( szkoda że nie można nigdzie kupić samych kultur bakterii jogurtowych
askagrzybek 2011-11-15 10:14:57.02

Nie no, jasne że się da, ale wtedy trzeba zachować ciąg robienia jogurtu :) A przynajmniej ja za takimi rzeczami jakoś szczególnie nie przepadam i chciałabym robić rzadko. Wiec taki starter mogący dość długo leżeć byłby tu idealny.
patrycccja 2011-11-12 10:07:07.668

a robienie jogurtu przy pomocy juz gotowego jogurtu? tzn wrzucam okruszek tempehu i nastepna porcje juz robie dodajac lyzke gotowego tempehowego jogurtu do mleka? pamietam ze sto lat temu jak jeszcze jadlam mleko to tak wlasnie robilam jogurt
aleksandra 2011-11-12 09:46:56.721

Pozostaje więc "kefir" z porzeczkami - puszka.pl/przepis/5754-_kefir_weganski_porzeczkowy.html :)
patrycccja 2011-11-11 16:11:14.904

Dostawa Tempeh Startera do sklepu się opóźniała i nie mogłam go dostać. Na Facebooku napisał jednak Tempeh Service - on przeprowadził eksperyment. Niestety się nie udał :( Starter zawiera zarodniki Rhizopus oligosporus, które widocznie nie potrafią przeprowadzić fermentacji, a naturalny tempeh Sanfoodu, który używałam, widocznie zawiera jeszcze inne bakterie. Dlatego mi się jogurt udał znakomicie. Szkoda tylko że ten naturalny tempeh jest taki paskudny (sam w sobie przynajmniej), drogi i trudno dostępny. Mrożenie też nie wchodzi w rachubę, bo zabijemy wtedy bakterie. No szkoda.
patrycccja 2011-11-11 16:08:32.363

i jak wyszlo z tym starterem?
aleksandra 2011-11-10 09:07:52.803

Wtedy wystarczy tylko dodać proszek do mleka (rozchodzi się o bakterie, jak w zwykłych jogurtach)
~magda 2011-11-09 23:04:12.942

O rety, oczywiście że nie jest pochodną mleka ;) Wystarczyło wrzucić hasło "tempeh" do jakiejkolwiek przeglądarki... W cytowanej wypowiedzi chodziło o co innego i po prostu została źle sformułowana - w tym zdaniu nie powinno być po prostu "innych", reszta się zgadza.
patrycccja 2011-09-14 21:55:31.354

"tempeh, jaki i wiele innych pochodnych mleka".... czy tempeh nie jest sfermentowana soją???
kitka628 2011-09-14 14:45:43.242

Przemawia do mnie twoje wytłumaczenie :) Zakładając oczywiście że smażony tempeh był faktycznie smażony... a nie odpowiednio aromatyzowany. Po wyglądzie obstawiam, że smażony nie był, ale może jakiejś obróbce cieplnej był poddany - kto wie. Teraz zamierzam kupić Tempeh Starter, czyli proszek, który dodaje się do soi, żeby zrobić własny tempeh. Myślę, że to będzie idealne rozwiązanie do przygotowywania niedużych ilości jogurtu :)
patrycccja 2011-08-09 20:48:45.802

Tempeh, jak i wiele innych pochodnych mleka, powstaje dzięki bakteriom mlekowym, które rozwijają się zużywając cukry zawarte w mleku a produkując m.in kwas mlekowy (stąd kwaskowaty smak). Jeśli użyjesz surowego tempehu, wtedy żywe mikroby mają szansę się namnożyć i sfermentować mleko sojowe do postaci nazywanej przez nas jogurtem. Niestety w przypadku smażonego tempehu, jak się już domyślasz, za wiele bakterii tam nie zostało... a to co się w mleku sojowym rozwinęło zapewne było przypadkowo "wpadniętymi" innymi gatunkami mikrobów. Normalnie mówimy, że się popsuło :P
~bezmleczna 2011-08-09 18:51:38.895

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas