7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Bita śmietana kokosowa (z mleka kokosowego)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Czy taki krem moge zamrozic i zjesc jako lody? <3
~Tala Jul 5, 2019

Prosze o podpowiedz, gdyz mleko wyszlo mi tylko raz i nie pamietam jak to sie stalo,,,
po wstawieniu do lodowki85%)czesc smietanki tak mi zastyga, iz robi sie bardzo twarda i nie da sie jej miksowac, czy ´tzn. iz mleko za dlugo bylo chlodzone?
~Arli Feb 15, 2016

Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
~Maria Jan 14, 2016

Pychotka :)
moni Dec 28, 2013

moris, różnie ludzie robią. Dają cukier, skrobię, smietan-fix... Jest wiele ciast i tortów na bazie koko-kremu :)
puszka.pl/przepis/7788-wuzetka.html
puszka.pl/przepis/7749-niby_wuzetka.html
puszka.pl/przepis/8075-ciasto_la_tiramisu.html
Jeśli chcesz go jeszcze obciążyć masa plastyczną, to koniecznie dałabym jakiegoś usztywniacza. A agarem chyba jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś robił, ale czemu nie. Ja bym wcześniej zrobiła testowy.
Polecam też kategorię "torty", jest trochę wegańskich, czyli nie tylko bez mleka, ale też bez jajek, margaryny, miodu itd. :) puszka.pl/do/cat,30,torty?dietId=3
patrycccja Nov 27, 2013

witam! w najblizszym czasie chce zrobic tort dla mojego synka w stylu angielskim(czyli pokrytu masa plastyczna i zdobieniami z masy cukrowej). synek jest uczulony na bialko mleka krowiego zatem chce zrobic mase ze smietanki kokosowej, ewentualnie wzmocnic agar-agar dla pewnosci. mje pytanie jest takie-czy ten krem jest na tyle 'solidny ' zeby utrzymac cala konstrukcje? czy ktos ma doswiadczenie?
~moris Nov 26, 2013

Nieeeeeee! Właśnie o to chodzi że jest o niebo lepsza! :) Znaczy tłusta jest, nie oszukujmy się - w znaczeniu zawiera dużo tłuszczu, jak to kokos. Ale nie jest muląca ani ciężka. Jest też bardzo dobra w smaku a nie taka mdląco-nijaka jak klasyczna bita śmietana.
patrycccja Feb 5, 2013

a czy taka bita śmietana jest tak samo tłusta, pusta i zamulająca jak zwykła? bo mój facet nie może jeść ciężkich rzeczy, a chciałabym czasem umilić mu życie :)
Muzo Natchniuzo Feb 5, 2013

Ciasto - chocby piernik ktory dzisiaj jadlam z taka smietana byl pycha :)
Tylko mi mimo ze mleko stalo w lodowce prawie miesiac nie chcialo sie ubic na gesto.samo w sobie bylo juz geste a ja mimo iz mikserem recznym miksowalam to po kilku minutach bylo takie same i nawet dzien stania w lodowce nic nie zmienilo
moze to dlatego ze nie dalam tej szczypty soli ?
dalam za to troszke soku z cytryny - to podpatrzylam gdzies indziej i troche cukru pudru.
Mleko mialam Tip - to moze tez jego wina ?
Ale i tak bylo pyszne - samo mleko jest tak geste ze moze zastepowac smietanke kremowke w weganskich przepisach - np w Fondue :)
OpenWorld Mar 2, 2012

W takim razie już wiem, jaka wkrótce będzie zupa;) Dzięki za sugestie; szczególnie inspirujące było "prawie nie zawiera tłuszczu", gdyż wiosna tuż-tuż i odchudzanie czas zacząć. Po bitej śmietanie, oczywiście. A do niej zamrożone latem owocowe skarby...
rubia Feb 15, 2012

Och oczywiście, tylko nie wylewaj!!! Ta woda prawie nie zawiera tłuszczu, ale ma aromat :) Możesz ją dodać do zupy z soczewicy (np. puszka.pl/przepis/3992-zupa_curry_z_czerwonej_soczewicy_pomidorow_i_mleka_kokosowego.html), użyć gotując śniadaniowe płatki lub kaszkę albo do jakichś kokosowych wypieków zamiast wody.
patrycccja Feb 13, 2012

Patrycjo, zrobiłaś mi smaka na bitą śmietanę:), tylko mam pytanie: co z pozostałą wodą kokosową? Czy da się ją jeszcze do czegoś wykorzystać?
rubia Feb 13, 2012

Rewelacyjna śmietana! Wykorzystałam wspomniane niżej mleko Kier, trzymałam je w lodówce 6dni i przez ten czas 2/3 zawartości puszki tak się zestaliło, że bałam się o swój mikser ;]. Na szczęście wytrzymał bo śmietanka 1klasa :)
askagrzybek Feb 6, 2012

Mleko powinno stać w lodówce co najmniej dwa tygodnie żeby się rozwarstwiło. 2-3 godziny nic tu nie dadzą. Myślę, że mlekiem, którego próbowałaś było mleko Kier, prawda? Jest to jedyne znane mi mleko kokosowe bez dodatków i używam go dość często, więc wiem, że 2 tyg to minimum. Kiedyś chłodziłam 4 dni i nie zdało to egzaminu. Może takie ono już jest :)
~Kasia Aug 13, 2011

mleko w lodówce było przez całą noc
veganjihad Jun 18, 2011

Ten krem musi być naprawdę gęsty, taki właściwie jak masło. Może mleko nie było wystarczająco "odstane"? Bo mi wyszło bez problemu już za pierwszym razem... Włożenie do zamrażarki pewnie jeszcze by sprawę przyspieszyło.
patrycccja Jun 17, 2011

hmm kupiłam mleko kokosowe, które w składzie poza kokosem i wodą nie miało nic, więc wydawać by się mogło że musi wyjść. Ale niestety wyszło rzadkie, było to jak najbardziej smaczne ale bitą śmietaną tego nie nazwę. Spróbuje jeszcze raz, z mlekiem innej firmy:)
veganjihad Jun 17, 2011

Zrobiłam do tortu na pierwsze urodziny córeczki jedynie cukier zamieniłam na słód ryżowy. Wyszło suuuper!
Irokezik91 Feb 19, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas