7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


na imprezkę do wódeczki idealne.
marcinS Jul 2, 2013


Dodałam octu jabłkowego, gdyż tylko taki akurat miałam. Jest słabszy niż spirytusowy i być może dlatego dla mnie ilość 3/4 szklanki była idealna. Bardzo to miłe, że faktycznie nawet zdeklarowanym mięsożercom smakowało :)
Asiu Jan 1, 2013

Te kotlety rzeczywiscie wychodzą mocno octowe, więc jesli ktos nie jest przyzwyczajony do cierpkiego smaku to może jednak powinien dać pół szklanki octu zamiast 3/4.. Ja lubię takie własnie, kwasne, bo idealnie nadają się na imprezy z alkoholem wysokoprocentowym ;)
ryfka Feb 7, 2012

Następnym razem dam chyba 1/2 szklanki octu :) albo to ja przesadziłem jak robilem :) ale ogolnie smakowite! :)
Matik Jan 7, 2012

Ooo, to ciekawe spostrzeżenie. Dzięki.
patrycccja Dec 8, 2011

Mąż podpowiada, że po obróbce termicznej nie ma już tego problemu. Kwas reaguje z jedzeniem, ale nie z naszym organizmem.
ryfka Dec 6, 2011

Patrycja, szczerze mówiąc pierwsze słyszę o takim działaniu octu, ale pewnie po prostu nie natrafiłam nigdzie na taką informację i jest w tym jakaś prawda. Choć z drugiej strony ocet spirytusowy jest przecież używany tradycyjnie do marynat, pikli, majonezów czy zapraw i to często wcale nie w takich małych ilościach. Ja raczej stosuję się do zasady: "wszystko jest dobre, ale z umiarem", bo w dzisiejszym świecie dopóki sobie sama czegoś nie wyhoduję, albo nie wyprodukuję nigdy nie mogę być pewna co w tym jest i jak na mnie zadziała. W Wikipedii znalazłam: "Spożywany w nadmiarze jest szkodliwy, w niewielkich ilościach pobudza apetyt i sprzyja lepszemu trawieniu ciężkostrawnych potraw."
ryfka Dec 6, 2011

Spirytusowy? Takiego w ogóle nie powinno się podobno spożywać. Wszystkie octy poza jabłkowym zawierają kwas octowy, który niszczy czerwone krwinki, więc generalnie powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Ale spirytusowy jest podobno najgorszy z nich wszystkich. Zastanawiam się ile w tym prawdy - sama go nie używam, więc nigdy nie miałam tyle przekonania, żeby dogrzebać się do jakichś wiarygodnych, rzetelnych informacji.
patrycccja Oct 30, 2011

Koniecznie spirytusowy, i tylko taki.
ryfka Oct 28, 2011

a jaki ocet dodalas? bo mam w domostwie tylko balsamiczny ale nie jestem pewna czy on bedzie pasowal;/
polciaaa Oct 28, 2011

Musze przyznać że w tym wydaniu są niesamowite ;-)Choć ocet nie taki znowu zdrowy ,ale raz na jakiś czas takie delicje zagoszczą na moim stole ;-)
~oliwka Apr 20, 2011

Bardzo dobre. Moja bratowa pomyliła te kotlety z rybą. Była zaskoczona, gdy jej powiedziałam, że to sojowe i do tego z paczki. Polecam wszystkim! Najlepsze są na drugi/trzeci dzień.
~Lusia Feb 26, 2011

Danie dobre ale niestety za dużo octu wg mnie. Powinno być chyba 1/4 szklanki octu, wtedy danie byłoby łagodniejsze w smaku
seszensue Jul 5, 2010

Pyszne, polecam. Właśnie zrobiłam próbowałam na gorąco bo nie mogłam się doczekać- pyszne. Gratuluje pomysłowości.
Juuanaa Jun 26, 2010

Dzięki :) Tak właśnie zrobiłam i wyszło SUPER!!! Pyszne!
ankaopolanka Apr 3, 2010

5 minut od momentu zagotowania
ryfka Apr 3, 2010

Czy woda ma się zagotować i 5 minut od zagotowania?
Czy tylko 5 minut od postawienia garnka na kuchence?
ankaopolanka Apr 2, 2010

Jest to potrawa nadajaca sie najlepiej na impreze, wiec ciezko okreslic, na ile osob sa podane skladniki, tymbardziej, ze na imprezie zwykle jest wiecej potraw na stole. Ale porcja jest spora, mysle ze tak na 6-8 osob.
ryfka Feb 17, 2010

Czy możesz powiedzieć na mniej więcej ile osób podane są proporcje? Tak orientacyjnie;) Będę wdzięczna za odpowiedz.
~Angi Feb 17, 2010

Nie przepadam za octem, nie lubię np. korniszonów, papryki konserwowej, nie bardzo wchodzi mi majonez. Ale tutaj według mnie, i nie tylko, proporcje są idealne. Spójrz na ilość wszystkich składników, nie tylko octu. Tutaj wszystkiego jest dużo, bo to danie imprezowe, a na imprezach jada się dużo przekąsek. Robiłam te kotlety nie raz i szczerze mówiąc prawie zawsze następnego dnia zbieram już tylko resztki cebuli z dna naczynia... :)
ryfka Oct 24, 2009

Nie chodzi o mnie. Nie znam osoby ktora bylaby w stanie zjesc cos w czym jest 3/4 szklanki octu ;)
Mja Oct 23, 2009

to logiczne, że jeżeli nie lubisz octu, to nie jest to potrawa dla ciebie...
ryfka Oct 20, 2009

Nie jestem w stanie znieść zapachu i smaku jednej łyżki octu rozpuszczonej w szklance wody, a tutaj mam dać 3/4 szklanki samego octu? O.O
Mja Oct 20, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas