7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Genialny przepis! Wyszły pycha, a ja robiłam pierwszy raz, więc niezdecydowanym polecam!
Magfe Sep 30, 2015


Przepis rewelacja :) dzisiaj wyprobowany i przekazany dalej :)
ryzio May 29, 2013

Zrobiłam dzisiaj, z improwizowanym sosem a'la meksykański i wyszło genialnie! Na szklankę mąki kukurydzianej wyszło mi około 0,5 kg mąki białej pszennej, olej dolewałam zarówno przed gotowaniem mąki jak i po, oraz tuż przed wałkowaniem. Tortille wyszły idealne, wałkowały się bez problemu (podsypywane mąką). Nie rozrywały się, piekły szybciutko i były naprawdę IDEALNE :). Niebo w gębie, na pewno niedługo to powtórzę! :)
TNT May 4, 2013

Prosta wersja, chapati: mąka pełnoziarnista z lubelli zagnieciona z wodą i odrobiną soli na ciasto jak na pierogi, elastyczne, wałkowac placki i piec po 2 minuty na każdej stronie na suchej patelni, łącznie 10 minut roboty:)
~Kinga Apr 27, 2013

robiłam to juz jakiś czas temu, za moich wegedzieciakowych czasów :) wychodzą bardzo dobre, ale strasznie jest dużo babrania z tym i cała jestem uwalona mąką pod koniec :D ja, patelnia i pół kuchni. wałkowanie, podsypywanie mąką, smażenie, przewracanie, wszystko na raz - muszę to jeszcze potrenować :P
amanii Apr 24, 2013

Myślę, że spokojnie. Tak samo jak pitę.
patrycccja Apr 24, 2013

Mam pytanie: czy można je jakoś dłużej przechować w lodówce, bądź zamrozić?
ulcia76 Apr 23, 2013


Wyszły na prawdę elastyczne i pyszne! :)
panika May 23, 2012

Też dodałam olej na końcu, ale nie wyszła mi żadna rewelacja, jakieś takie trochę twardsze i bardzie zbite naleśniki, niż zwykle i tyle... może za bardzo podsypywałam mąką, bo było ciągle za lepkie, no nie wiem. Podlewałam przy wałkowaniu oliwą, ale to wiele nie dało.
Luna7 May 20, 2012


cudowne wyszły, zaraz skonsumowałam owinąwszy nimi caponatę z tego przepisu puszka.pl/przepis/5232-caponata.html. także dodałam olej po wyrobieniu ciasta. na początku niepotrzebnie podsypywałam mąką (użyłam pszennej białej), bo ciasto miało idealną konsystencję, nie przyklejało się do blatu i nie rozrywało po rozwałkowaniu.
hugable Apr 3, 2012


Hurra! Wyszły mi tortille! :)))
Skorzystałam ze wskazówek z innych komentarzy i dodałam oleju już do wyrobionego ciasta.
Użyłam pół szklanki mąki kukurydzianej i szklanki wody do gotowania, a potem 2 szklanek mąki żytniej pełnoziarnistej i jeszcze jakieś pół szklanki orkiszowej pełnoziarnistej, bo było zbyt lepkie.
Przy wałkowaniu przyklejało się do blatu, więc go obficie podlewałam olejem i już było ok :)

Wyszło mi z tych proporcji 11 małych placków.

Pycha! :)
alois Mar 22, 2012

Dzisiaj zapomniałam dolać oleju do mąki kukurydzianej i zrobiłam to pod sam koniec, kiedy całe ciasto było wyrobione. I dużo łatwiej się wałkowało - nic się nie przylepiało, a placki mogły być bardzo cienkie. :)
bonamartinka Oct 18, 2011

Świetny przepis, polecam :)
~yelone Sep 15, 2011


Polecam, świetne wyszły. :)
bonamartinka Sep 9, 2011

bzdury :( mąkę się nie gotuje
~weganka Karola Aug 26, 2011

w sam raz na kebab (mniam) właściwie tortille warto spróbować ;)
~misieQ Aug 19, 2011

Zrobiłam z połowy szklanki mąki kukurydzianej i około dwóch szklanek mąki pszennej, wyszło mi 6 placków, co prawda każdy innej grubosci i wielkości, ale i tak smaczne. Nadziałam je kaspustą pekińską, ogórkiem kiszonym, pomidorem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sojonezem. Pycha!
~Żaneta Mar 5, 2011

mozna zamrozic to ciasto ale pod folia przezroczysta.. dlugo sie rozmraza i nie mozna go ponownie zamrozic.. rozmrazac dobrze jest w lodowe.. esli komus wyjdzie za duzo gotowych plackow to po usmazeniu mozna je smialo trzymac kilka tygodni w zamrazarce.. rozmrazamy je w temp. pokojowej a przed zawinieciem nalezy je ogrzac przez 1min. w mikrofali. polecam!
~cresca1one Jan 6, 2011

myślicie że można by zamrozić to ciasto?? oczywiście w wersji przed usmażeniem :)
~kamikadze Nov 21, 2010

Bardzo fajny przepis, tylko ja, jak to ja, stałam i robiłam te placki koło 4 godzin, bo zrobiłam z dwóch szklanek mąki kukurydzianej, a żeby wyszło mi elastyczne ciasto potrzeba było prawie 1,5 kg mąki pszennej. Wyszło tego strasznie dużo! Następnym razem zrobię z razową i pół szklanki kukurydzianej tylko dam. Trochę jest przy tym zabawy więc szybko znowu nie zrobię;)
KiciKicia Aug 15, 2010

Prawie rok szukałem przepisu na tortille, właśnie taką, by można było ją bez problemu zwinąć. Dzisiaj doznałem olśnienia i wpisałem na google "elastyczna tortilla" - wyskoczyła ta strona. Wielkie dzięki za przepis, nareszcie znalazłem taki, jakiego szukałem. Polecam!
~M Jun 2, 2010

Proszę o radę bo moje tortilki nie wyszły :o( tzn transport ze stolnicy na patelnię był zabójczy dla placka... wszystkie mi się rwały. Poza tym wyszły bardzo smaczne... ale bardzo brzydkie.
Asianti May 22, 2010

Przepyszne! Zdecydowanie polecam... :) Do tego odpowiedni farsz (w moim przypadku ukochana sałatka) i obiad gotowy.
aśkaeddie Apr 8, 2010

REWELACJA!!!
To co prawda pierwszy przepis na tortille, jaki w ogóle wypróbowałam, ale okazał się strzałem w 10!!!
Super do zawijania:):) Polecam!!!
magi104 Mar 27, 2010

mmm! rewelacyjne tortillki z tego przepisu wychodzą! gorąco polecam przepis. właśnie jestem po tortillowej kolacji - nie spodziewałam się, że trzeba będzie tak wiele mąki dodać aby zagnieść nielepiące się ciasto. niestety użyłam pszennej, ale tortille i tak najlepsze jakie jadłam. a "domowych" nie jadłam nigdy wcześniej :)
bardzo dobrze się zwijają, nie pękają, nie kruszą się.
dziękuję i polecam!
rabarbar Jun 28, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas