7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Tortilla elastyczna (do zawijania farszu)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Genialny przepis! Wyszły pycha, a ja robiłam pierwszy raz, więc niezdecydowanym polecam!
Magfe 2015-09-30 22:23:13.962


Przepis rewelacja :) dzisiaj wyprobowany i przekazany dalej :)
ryzio 2013-05-29 00:59:50.027

Zrobiłam dzisiaj, z improwizowanym sosem a'la meksykański i wyszło genialnie! Na szklankę mąki kukurydzianej wyszło mi około 0,5 kg mąki białej pszennej, olej dolewałam zarówno przed gotowaniem mąki jak i po, oraz tuż przed wałkowaniem. Tortille wyszły idealne, wałkowały się bez problemu (podsypywane mąką). Nie rozrywały się, piekły szybciutko i były naprawdę IDEALNE :). Niebo w gębie, na pewno niedługo to powtórzę! :)
TNT 2013-05-04 17:17:16.114

Prosta wersja, chapati: mąka pełnoziarnista z lubelli zagnieciona z wodą i odrobiną soli na ciasto jak na pierogi, elastyczne, wałkowac placki i piec po 2 minuty na każdej stronie na suchej patelni, łącznie 10 minut roboty:)
~Kinga 2013-04-27 14:06:59.383

robiłam to juz jakiś czas temu, za moich wegedzieciakowych czasów :) wychodzą bardzo dobre, ale strasznie jest dużo babrania z tym i cała jestem uwalona mąką pod koniec :D ja, patelnia i pół kuchni. wałkowanie, podsypywanie mąką, smażenie, przewracanie, wszystko na raz - muszę to jeszcze potrenować :P
amanii 2013-04-24 13:59:20.593

Myślę, że spokojnie. Tak samo jak pitę.
patrycccja 2013-04-24 13:44:31.367

Mam pytanie: czy można je jakoś dłużej przechować w lodówce, bądź zamrozić?
ulcia76 2013-04-23 21:39:42.027


Wyszły na prawdę elastyczne i pyszne! :)
panika 2012-05-23 20:01:11.528

Też dodałam olej na końcu, ale nie wyszła mi żadna rewelacja, jakieś takie trochę twardsze i bardzie zbite naleśniki, niż zwykle i tyle... może za bardzo podsypywałam mąką, bo było ciągle za lepkie, no nie wiem. Podlewałam przy wałkowaniu oliwą, ale to wiele nie dało.
Luna7 2012-05-20 19:48:15.201


cudowne wyszły, zaraz skonsumowałam owinąwszy nimi caponatę z tego przepisu puszka.pl/przepis/5232-caponata.html. także dodałam olej po wyrobieniu ciasta. na początku niepotrzebnie podsypywałam mąką (użyłam pszennej białej), bo ciasto miało idealną konsystencję, nie przyklejało się do blatu i nie rozrywało po rozwałkowaniu.
hugable 2012-04-03 17:59:08.699


Hurra! Wyszły mi tortille! :)))
Skorzystałam ze wskazówek z innych komentarzy i dodałam oleju już do wyrobionego ciasta.
Użyłam pół szklanki mąki kukurydzianej i szklanki wody do gotowania, a potem 2 szklanek mąki żytniej pełnoziarnistej i jeszcze jakieś pół szklanki orkiszowej pełnoziarnistej, bo było zbyt lepkie.
Przy wałkowaniu przyklejało się do blatu, więc go obficie podlewałam olejem i już było ok :)

Wyszło mi z tych proporcji 11 małych placków.

Pycha! :)
alois 2012-03-22 18:25:09.318

Dzisiaj zapomniałam dolać oleju do mąki kukurydzianej i zrobiłam to pod sam koniec, kiedy całe ciasto było wyrobione. I dużo łatwiej się wałkowało - nic się nie przylepiało, a placki mogły być bardzo cienkie. :)
bonamartinka 2011-10-18 12:15:56.783

Świetny przepis, polecam :)
~yelone 2011-09-15 13:45:54.222


Polecam, świetne wyszły. :)
bonamartinka 2011-09-09 08:41:04.109

bzdury :( mąkę się nie gotuje
~weganka Karola 2011-08-26 14:55:42.358

w sam raz na kebab (mniam) właściwie tortille warto spróbować ;)
~misieQ 2011-08-19 21:39:11.382

Zrobiłam z połowy szklanki mąki kukurydzianej i około dwóch szklanek mąki pszennej, wyszło mi 6 placków, co prawda każdy innej grubosci i wielkości, ale i tak smaczne. Nadziałam je kaspustą pekińską, ogórkiem kiszonym, pomidorem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sojonezem. Pycha!
~Żaneta 2011-03-05 21:14:47.377

mozna zamrozic to ciasto ale pod folia przezroczysta.. dlugo sie rozmraza i nie mozna go ponownie zamrozic.. rozmrazac dobrze jest w lodowe.. esli komus wyjdzie za duzo gotowych plackow to po usmazeniu mozna je smialo trzymac kilka tygodni w zamrazarce.. rozmrazamy je w temp. pokojowej a przed zawinieciem nalezy je ogrzac przez 1min. w mikrofali. polecam!
~cresca1one 2011-01-06 11:12:37.399

myślicie że można by zamrozić to ciasto?? oczywiście w wersji przed usmażeniem :)
~kamikadze 2010-11-21 14:21:53.441

Bardzo fajny przepis, tylko ja, jak to ja, stałam i robiłam te placki koło 4 godzin, bo zrobiłam z dwóch szklanek mąki kukurydzianej, a żeby wyszło mi elastyczne ciasto potrzeba było prawie 1,5 kg mąki pszennej. Wyszło tego strasznie dużo! Następnym razem zrobię z razową i pół szklanki kukurydzianej tylko dam. Trochę jest przy tym zabawy więc szybko znowu nie zrobię;)
KiciKicia 2010-08-15 22:58:24.858

Prawie rok szukałem przepisu na tortille, właśnie taką, by można było ją bez problemu zwinąć. Dzisiaj doznałem olśnienia i wpisałem na google "elastyczna tortilla" - wyskoczyła ta strona. Wielkie dzięki za przepis, nareszcie znalazłem taki, jakiego szukałem. Polecam!
~M 2010-06-02 15:55:40.679

Proszę o radę bo moje tortilki nie wyszły :o( tzn transport ze stolnicy na patelnię był zabójczy dla placka... wszystkie mi się rwały. Poza tym wyszły bardzo smaczne... ale bardzo brzydkie.
Asianti 2010-05-22 12:21:25.896

Przepyszne! Zdecydowanie polecam... :) Do tego odpowiedni farsz (w moim przypadku ukochana sałatka) i obiad gotowy.
aśkaeddie 2010-04-08 12:24:34.261

REWELACJA!!!
To co prawda pierwszy przepis na tortille, jaki w ogóle wypróbowałam, ale okazał się strzałem w 10!!!
Super do zawijania:):) Polecam!!!
magi104 2010-03-27 21:02:13.445

mmm! rewelacyjne tortillki z tego przepisu wychodzą! gorąco polecam przepis. właśnie jestem po tortillowej kolacji - nie spodziewałam się, że trzeba będzie tak wiele mąki dodać aby zagnieść nielepiące się ciasto. niestety użyłam pszennej, ale tortille i tak najlepsze jakie jadłam. a "domowych" nie jadłam nigdy wcześniej :)
bardzo dobrze się zwijają, nie pękają, nie kruszą się.
dziękuję i polecam!
rabarbar 2009-06-28 19:59:47.352

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas