7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Mleko sojowe i tofu

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Do mleka dodałam laskę wanilii i cukier (nie miałam akurat żadnego słodu czy syropu z agawy) i wyszło w smaku bardzo ok jak na takie domowe mleko sojowe. W każdym razie dużo smaczniejsze niż te odcedzane na zimno i myślę, ze czekanie aż piana podniesie się więcej razy niż trzy też ma jakieś znaczenie. Da się je wypić czy zjeść z płatkami, wiec uważam to za sukces. :D
Robiłam też z tego przepisu tofu (oczywiście bez wanilii i cukru) i w smaku jak na tofu, którego nie jestem fanem było wyjątkowo smaczne. Niestety mino długiego odcedzania nie chciało być zwarte i rozesłało się na patelni. :<
Olexy May 13, 2013

mleko faktycznie syfne wyszło, a tofu wcale nie było. To znaczy nic nie zostało na gazie tylko jakiś gibki osad. Dla mnie ten przepis jest awykonalny/niezrozumiały
~malwa Feb 27, 2013

Nie wiem jak z mlekiem, ale tofu można przechowywać do 5 dni. Zamiast cytryny proponuje użyć sól gorzką (do kupienia za grosze w aptece
tyyslaa Feb 23, 2012

A ile takie mleko i tofu można przechowywać?
Bo zastanawiałam się nad zrobieniem trochę większej ilości "na potem"
~Marta :) Feb 10, 2012


Super! ;D
creedd Jan 30, 2012

Wychodzi świetne! Tylko strasznie szybko kipi, wystarczy się na moment odwrócić i kuchenka do czyszczenia ;)
Orchidea Oct 21, 2011

ile mniej więcej wyjdzie tofu z tego przpisu??
~gata Jan 22, 2011

Zamiast soku z cytryny świetnie sprawdza się ocet (w moim przypadku jabłkowy). Nie wpływa na smak, mleko robię z przepisu, w którym najpierw się cedzi soję na surowo, a dopiero potem gotuje (szybciej, wygodniej i łatwiej, niż gotować pulpę). Na 1,5 litra starcza 2-3 łyżki octu.
Kikimera Dec 5, 2010

mleko dobre mi wyszło. Pierwszy raz takie robiłam i wyszło ok. Smak musiałam poprawić miodem i cukrem waniliowym , ale jest bardzo dobre
monika77 Oct 18, 2009

Mleko sojowe w Wielkiej Brytanii kosztuje już od 60 p/litr (ale firmy Alpro w granicach 1 funta), czyli poniżej 3 złotych. W Polsce jest niestety potwonie drogie, więc trzeba samemu robić, ale soja chyba też droższa niż w Anglii... Można jednak spróbować z białka sojowego - w Tesco w Polsce widziałem i cenowo chyba było przyjazne. Dodawałem je do kasz, zup w celu poprawy smaku i wartości odżywczej.
A ciekawe, czy w Polsce też są koktajle z mleka ryżowego?
~marccos Oct 16, 2009

nie scielo sie :((((
slyszalam ze gips powinno sie stosowac i nie jest trujace. (4 razy wiecej wapna niz normalne mleko). wrzsytkie zachodnie przepisy mowia o tym. cytryna nie dala rady.
~miszelka Dec 4, 2008

Serwatke mleka krowiego?? jejku ja wiem , ze jest mnostwo ludzi ktorzy lubia rozne teorie spiskowe i stosuja je nawet jesli chodzi o mleko. Ale jak ty to sobie wyobrazasz??
~aga Feb 4, 2007

zapowiada się nieźle, szczególnie, że mleko sojowe kupowane w sklepach jest i drogie, i niepewne - bo czasami zawiera serwatkę mleka krowiego (nie wiem po co)... :)
~znikam Feb 4, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas