7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasteczka owsiane z płatków lub muesli - najprostsze

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


Dobre info dla wegan: masło zastąpione niepełną szklanką oleju sprawdza się znakomicie!
hugable Mar 13, 2013

Jeśli chodzi o ilość ciasteczek to z podanych proporcji wychodzi ich mniej więcej 25. Ja zrobiłam właśnie podwójną porcję ale z potężną dawką dodatków więc wyszło mi 60 ciach :)
veg_mania Feb 24, 2011

Czy ktoś może się podzielić, ile z tej porcji wychodzi ciasteczek?
Natka Nov 19, 2010

Nie wiem co zrobiłam nie tak ale rozpłynęły mi się na blasze :( Ogólnie dałabym mniej tłuszczu i cukru bo chociaż pyszne to strasznie ciężkie :/
Agatok Sep 2, 2010

Zrobiłam je na szybko, bo chciałam się pozbyć słodzonego musli, które kiedyś nieuważnie kupiłam (a nie lubię dosładzanych). Dosyć swobodnie podeszłam do przepisu, dosypałam orzechów, żurawin, mielonego lnu i zarodków pszennych, użyłam mąki pełnoziarnistej i nie dodawałam cukru tylko trochę płynnego słodu (akurat miałam nektar z agawy). I nie byłam pewna co z tym masłem - rozpuszczać czy nie... i rozpuściłam. Pewnie trochę przekombinowałam, bo ciężko mi było je posklejać... Ale wyglądają, pachną i smakują rewelacyjnie!
fylwia Jun 7, 2010

Moje drugie w zyciu ciaseczka owsiane:). Dodalam czeklade gorzka, wiorki i troche pomaranczowej skorki oraz zmniejszylam ilosc cukru. Wszly bardzo dobre, ciekawe na jak dlugo wystarcza w domu? Chyba nie zdaze schowac do puszki:))).
Anastazja May 26, 2010

Za kolejnym robieniem ciasteczek zaeksperymentowałam i dodałam 2 jajka ( plus wiórki kokosowe, siemię, orzechy, rodzynki etc. ) efekt - wyszły gigantyczne ;) świetne w smaku i nie kruche, tylko miękkie.
veg_mania Apr 21, 2010

Ciasteczka upieczone - jak wyszły- widac na zdjęciu :)
Moje modyfikacje:
-zrobiłam z mąki pszennej razowej- wyszły dobre ale trochę "mączne"- mocno zbożowe w smaku, na samej pszennej albo mieszanej na pewno sa delkatniejsze
- zrobiłam na płatkach owsianych + rodzynki, wiórki, zarodki pszenne i do części ciastek dałam kakao
- zamiast cukru dodalam miodu
Wynik: baaaaaardzo dobre, i bardzo mocno sycące ciastka, polecm eksperymentowac z dodatkami ( podejżewam,że żurawina była by świetna )
(Używałam margaryny, choć pewnie z masłem smaczniejsze, ale ciastka sie nie rozpłyneły-trzeba je mocno ugnieść przed pieczeniem- chociaz tak czy inaczej sa kruche- taki urok:))
lucky roll Apr 3, 2010

Zapomniałam dodać proszku do pieczenia i nie wpłynęło to negatywnie na efekt końcowy,ciastka pycha zniknęły zanim dobrze wystygły.
~skoana Mar 17, 2010

Ciasteczka bardzo łatwo się robi, pyszne szybko znikają ale zdecydowanie lepsze z masłem.
~Alex Aug 19, 2009

super ciasteczka, bardzo proste, tyle, że faktycznie w piekarniku się rozpływają, ale może to była kwestia margaryny
~Magda Jul 28, 2009

Ciasteczka są bardzo dobre szybciutko się je robi polecam wszystkim :):) znikaja wmik:):)
sasetka Jan 13, 2009

ogólnie to mi sie trochę spaliły z góry, ale tak zjadliwie...
najlepsze jest to, że ciastka w piekarniku się jakby rozpuściły... straciły swoja formę z przed...
pomyślałam sobie, że po uformowaniu powinnam obtoczyć je np w wiórkach lub płatkach...
następnym razem
Tak czy siak przepis jest godny polecenia, ciacha bede jadla przez tydzien :-)
sangria Dec 7, 2008

przepis super, tylko ciasteczka bardzo kruche wychodzą. z dodatkiem wiórek i migdałów genialne.
Fermina_Daza Dec 7, 2008

Ciastka wychodzą świetne. Co prawda, trochę mam z nimi roboty i wysmaruję zawsze całą kuchnię, ale efekt jest tego wart ;). Dodaję skórek pomarańczowych (i to duuużo), bakalii (przede wszystkim: rrrodzynki!) itp. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowały ;)


Używam "Bartka" - niby margaryna do smażenia, a z bezpiecznym składem i całkiem ładnie sobie radzi, jeśli idzie o ciastka owsiane.
Srebrna Jun 7, 2008

owszem jest, nie kazda oczywiscie. w sklepach ze zdrowa zywnoscia mozna dostac
~ola Dec 15, 2007

MARGARYNA NIE JEST WEGAŃSKA.
~vegan_girl Dec 14, 2007

jak komuś nie chce się przeliczać:

płatków: 2,4 szklanki
cukru: 0,8 szklanki
mąki: 1,2 szklanki
~falka Jun 16, 2007

tylko trzeba jeszcze posiadac weganska margarynę :P
~Silverka Jan 15, 2007

To jest pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~raf Sep 28, 2006

Ciasteczka pierwsza klasa !!! Chociaż muszę przyznać że wyszły mi giganty. Następnym razem zrobie dużo mniejsze - zapomniałam, że one sporo rosną w piekariku :) Polecam - szybko, zdrowo i pożywnie
~gratia Sep 14, 2006

Zrobiłam te ciasteczka na próbę, ale sypnęło mi się za dużo sody, więc zostały już ochrzszczone w domu nazwą "ciastka sodowe" :D
~Srebrna Apr 9, 2006

Szybki i pyszny deser! ja płatki owsiane zamieniłam musli, które wcześniej sama zrobiłam (wiórki koko, sezam, siemie lniane, orzechy etc.)
Przecudownie niebiańskie i pełne energii!!
~senseless Aug 29, 2005

Zapomniałam odpowiedzieć że nie trzeba w niczym moczyć tych płatków, oczywiście.
~tere Aug 24, 2005

zrobiłam wczoraj-pyszne, nawet jeśli rzeczywiście trochę kruche.Ale tych parę co się ostało do dzisiaj stwardniało - czyli nie robić na pusty żołądek. Dzięki za prosty,pyszny i zdrowy przepis.
~tere Aug 24, 2005

a płatki owsiane namaczać wczęsniej w czymś?
autor anonimowy Jul 26, 2005

sa strasznie kruche ,dla osob jedzacych miód ,polecam dodac : )
marian Jun 23, 2005

pychota... dodalam orzechy i slonecznik, super ciacha!
~nico Sep 28, 2004

Robiłam ciasteczka i dodałam do nich wiórki kokosowe oraz rodzynki. Na koniec polałam czekoladą i obsypałam wiórkami . Są naprawdę super.
~nermalka Aug 27, 2004

Ciasteczka są naprawdę pyszniutkie !!!!!!!!
~aga Aug 1, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas