7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Smażone zielone pomidory

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   


pyszne, ale odrobinę zbyt tłuste jak na mój gust. Jadłam jako samodzielne danie, ale myślę, że jako dodatek do czegoś niesmażonego musi być rewelacyjne.
hauadaj Oct 29, 2013

Hehe, z czerwonych skórka schodzi tak samo jak przy wyparzaniu :) I na pewno smakują kompletnie inaczej - zielone są kwaśne, a po usmażeniu kwaskowo-orzeźwiające. To jak porównywać antonówkę ze słodkimi jabłkami. Dlatego warto też spróbować z zielonymi - ale takimi kompletnie zielonymi. Jak zaczynają się wybarwiać, to tracą ten kwasek i są... w sumie bez smaku.
patrycccja Nov 7, 2011

ja zrobiłam to danie ale z czerwonych pomidorów (nie miałam zielonych)
smazyłam je krócej
dość smaczne !
ale radze zdjąc skórke bo podczas smazenia odchodzi od pomidorów z powodu wysokiej temperatury !
agnmid Nov 7, 2011

Mi trzeba, choć jestem dorosła :) W dodatku ciekawska. Bardzo wiarygodnych źródeł nie znalazłam, ale znalazłam info, że solanina jest neutralizowana obróbką cieplną i kwasem (jest alkaloidem i łączy się z kwasem tworząc sole). Jest też rozpuszczalna w wodzie. Co do jej ilości w zielonych pomidorach - niektórzy piszą, że jest znacząca, inni że znikoma, jeszcze inni że to nie solanina tylko inny alkaloid, tomatina. Ta ostatnia informacja podawana jest najczęściej z odwołaniami do jakichś badań i z tych opisów na które trafiłam wynika że nie stanowi żadnego zagrożenia. Z ciekawszych źródeł polecam www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html - naprawdę ciekawy artykuł, choć skupiający się na liściach pomidorów. Końcówka jest niezwykle pouczająca - dodając suszonych liści do pesto autor zainteresował się bazylią. Doszukał się, że zawiera 2 substancje, estragol i metyloeugenol, które powodują u zwierząt uszkodzenia DNA i raka... występują też w innych ziołach, a także są podobno dodawane do żywności... No a czy ktoś panikuje z powodu pesto? Oczywiście nikogo nie namawiam do beztroski, a już na pewno nie do jedzenia zielonych ziemniaków, które na pewno zawierają znaczną ilość solaniny, ale warto poddawać różne informacje krytycznej ocenie.
patrycccja Jan 6, 2011

...doroslemu:-)
~aska Jan 5, 2011

Zielone (niedojrzale )pomidory zawieraja SOLANINE... a co to znaczy, to chyba nikomu oroslemu nie trzeba tlumaczyc, no, chyba , ze chodzi o zielone dojrzale pomidory (taka odmiana)... to wszystko ok...pozdrawiam:-)
~aska Jan 5, 2011

przepyszne! do ciasta daliśmy przyprawę własnej roboty: curry, pieprz cayenne, kurkuma - proporcje na oko. i trochę więcej mąki - ciasto wydawało się za rzadkie. ciasta nam zostało więc zrobiliśmy jeszcze cukinie - też pychota!
magrusia Oct 11, 2010

super przepis, ja dodałam do ciasta curry i asafetidę wyszło trochę po indyjsku
Fermina_Daza Sep 9, 2010

Smażone zielone pomidorki są pyszne!!! Wchodzcie na tą stronę, bo tu są normalne przepisy, a nie tak jak na innych stronach tylko zdjęcia, a wogóle przepisu!!!
autor anonimowy Sep 24, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas