7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ciasto czekoladowe - bez jajek!

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

właśnie miałam zabrać się za robienie ciasta, specjalnie wcześniej przygotowałam sobie wszystkie składniki, ale głupia nie zauważyłam, że miarą w tym przepisie jest "filiżanka??!!" Jak można podawać przepis oparty na filiżankach? Filiżanka od kawy czy herbaty? Nie dziwię się po opisach, że ludziom nie wychodzi ciasto. Ja nawet nie zaryzykuję. Ciasto pewnie pyszne, ale niestety szukam innego przepisu, gdzie będzie wiadomo ile czego dodać.
~Joanna Dec 6, 2014

Pyszne to ciasto, wychodzi mi za każdym razem, ostatnio zabrakło mi kakaa i zrobiłam bez, też pyszne :))
OlaS Jan 3, 2014

Super przepis! Ciasto naprawdę przepyszne!!!!!!
lilidu Jul 31, 2013


Świetny przepis, także jako baza do różnych kulinarnych kombinacji z kremami czy owocami:)
Wiola Feb 3, 2013

Co Wy ludzi gadacie, ja upiekłem to ciasto dziś pierwszy raz i mi wyszło. Zrobiłem potrójną porcje na tortownice o srednicy 28 cm dodałem jeszcze 1,5 szklanki płatków musli, ciasto pieklem 55 minut :). Konsystencją musi przypominać ( coś podobnego do lanych klusek ). Na spód tortownicy położyłem papier do pieczenia a boki posmarowałem tłuszczem i obsypałem mąką. Po upieczeniu wyjąłem je na kratke ( w tortownicy ) na jakies 15 minut, aby lekko przestyglo, pozniej wyjąłem z tortownicy i czekalem az mi do konca ostygnie. Przekroilem je i przelozylem powidlami sliwkowymi a na koncu posypalem cukrem pudrem. Smacznego.
PS
Na pewno bede z tego przepisu korzystal, bo ciasto wychodzi i jest dobre :)
~tomis777 Sep 12, 2012


Robiłam według przepisu i oczywiście jak zwykle zakalec;/ Juz mi rece opadaja, nie wiem co robie zle:(i do tego takie niskie wyroslo:(Ale jesli chodzi o sam smak to ok tylko ta konsystencja:(
mermezd Apr 21, 2012

bardzo dobre ciasto, piekło się jednak dłużej niż w przepisie (pomimo użycia piekarnika elektrycznego).
Ciasto wymieszałam jednak mikserem w osobnej misce - myślę, że osoby narzekające na posmak mąki też mogłyby tak zrobić ;)
~vampyrei Oct 30, 2011


ciasto niedobre. gumowate, z posmakiem sody, w dodatku nie chciało się długo dopiec w środku. jeszcze na ciepło było jako tako zjadliwe, ale gdy ostygło niestety wylądowało w koszu. osobiście nie polecam :/.
majczi Oct 23, 2011

Mi chyba nie wyszło, bardzooo niskie wyszło, jakieś takie dziwne w konsystencji. No ale zjadło się.
koralina Oct 21, 2011

upiekłam dzisiaj :)
zmniejszyłam ilość cukru (muscovado), bo nie lubię zbyt słodkich ciast.
zamiast cukru waniliowego dodałam kopiastą łyżkę drobno pokrojonej skórki pomarańczowej.
ciasto ładnie wyrosło, nie rozsypuje się przy krojeniu. następnym razem spróbuję upiec wyższe, a potem przekroić i przełożyć dżemem śliwkowym.
pycha :) dzięki za przepis
~olga Sep 1, 2011

Weganko Karolo
Obawiam się,że nie masz podstawowej wiedzy chemicznej.
Ocet i sodę daje się razem, by ciasto było pulchne, a octan sodu jest nieszkodliwy.
CH3COOH + NaHCO3 = CH3COONa + CO2 + H2O
Jak sądzisz, co zawiera proszek do pieczenia?
(substancję kwasowa i zasadową, które reagują, zachodzi neutralizacja).
~kici Aug 29, 2011

mam zastrzeżenia do: po pierwsze słodzika on jest na aspartamie, bardziej do ciasta polecam ksylitol ( cukier brzozowy jest zdrowszy bo ma 40% mniej kalorii) po drugie kakao ono posiada kofeinę lepiej jego zamiennik karob jest zdrowszy. po trzecie soda do pieczenia weganie nie używają sody ze względu, że uszkadza błonę żołądka polecam drożdże też urośnie. I po czwarte ocet NIGDY! nie należy dodawać do ciasta octu ponieważ będzie zgaga w przełyku i żołądku. Radzę odrzucić produktu zawierające żelatynę wieprzową i zastąpić agarem, octu, i proszki, sody do pieczenia. Każdy weganin powinnen o tym pamiętać.
~Weganka Karola Aug 26, 2011

Piekłam kilka razy, choć dłużej niż 35'.Zawsze wychodzi i jest pyszne. Po pokrojeniu plastry można dowolnie dekorować: konfiturą, dżemem, bitą śmietaną z surowymi owocami, itp.
łasuch Aug 13, 2011

PYSZNE!!!
OlaS Apr 15, 2011

Wymieszałam wszystkie składniki jak w przepisie dodając jedynie od siebie oprócz sody jeszcze szczyptę proszku do pieczenia, bo nie miałam sody do pieczenia, na zasadzie: soda oczyszczona+proszek do pieczenia=soda do pieczenia :-).Filiżankę kwalifikuję jako 0,2l. Octu wcale nie czuć, i nawet dało się ze smakiem "wylizać" łyżkę ;-). Ciasto było konsystencji płynnej, najpierw jak naleśnikowe potem jak gęsta śmietana. Łatwe do wymieszania mikserem lub łyżką. Wylałam na formę (tłuszcz+bułka tarta) ok. 25cmx8cm. Piekarnik lekko nagrzany. Piekłam 40minut w 185st. Ciasto ładnie wyrosło na ok. 5cm. Pękło na górze dając chrupiącą skórkę. Lekko wilgotne na spodzie, ale bez zakalca. Wyszło całkiem dobre do kawy, kruche, lżejsze od ciężkich jajecznych babek czy murzynków, jednak w smaku czuję trochę sodę albo mąkę. Następnym razem spróbuję z samym proszkiem do pieczenia bez sody. Być może owoce lub orzechy, jak proponują Panie niżej, byłyby dobrym rozwiązaniem.
~Izza Aug 25, 2010

A jaka powinna być prawidłowa konsystencja ciasta? Jakiej wielkości blacha i jaka temperatura pieczenia? Piekarnik już rozgrzany, czy nie?
~Izza Aug 25, 2010

uprzedzam przed wsypywaniem zbyt dużej ilości truskawek do ciasta, staje się wtedy zbyt lepkie. wystarczy nieco na górę.
~Khandroma Jul 2, 2010

Właśnie czekam aż się ciasto upiecze :) O dziwo robiłam wg przepisu i nic nie zmieniałam :) Czekam na efekt końcowy. Dzięki za taki przepis :)
~Ane Jul 1, 2010

Czekoladowo-truskawkowe ciasto z kawałkami czekolady! :-)

Zrezygnowałam z octu i dodalam tabliczkę gorzkiej czekolady oraz świeże truskawki oraz połowę mniej cukru, trochę rodzynek, i musiałam dodać nieco więcej wody, bo ciasto było za gęste. Po upieczeniu zmiksowałam truskawki bez cukru i wylałam je na upieczone ciasto. Wyszło przepyszne, od dawna nie jadłam tak rozpływającego się w ustach cuda. POLECAM!!!
~Khandroma Jun 20, 2010

Pychotka :P
~Zuzek May 27, 2010

A jeśli zamiast filiżanek dać szklanki, tylko przy cukrze dać 1/2 szklanki cukru to też by wyszło dobre? Tylko ta woda... 1 szklane wody, ciasto nie będzie za rzadkie..?
Proszę o sprecyzowanie przepisu
~Kucharek May 3, 2010

Jak dla mnie za dużo cukru, ale poza tym bardzo dobre. Nie bardzo wiem jaką pojemność ma "filiżanka" więc bardzo proszę o załączenie info- ja dawałam 3/4 szklanki ale to chyba za dużo. Miałam w kuchni gruszki więc pokroiłam je w dużą kostkę i dodałam do ciasta. Piekło się ok 40 min w 180'C.
aisza Sep 25, 2009

ciasto pyszne:) przelozylam tylko dzemem wisniowym i super;D
~Pychotka Aug 7, 2009

ciasto sie piecze ale wyjdzie pyszne czuje po zapachu
~ciasteczko Aug 1, 2009

Bardzo dobre ciasto, dodałam troszkę więcej mąki. Następnym razem spróbuję posłodzić agawą i dać przynajmniej część razowej mąki.
Cytrynka May 26, 2009

ciasto barrrdzo mi smakuje, zrobię je jeszcze napewno:-)
~maggie May 1, 2009

To chyba najlepszy przepis na najlepsze ciasto czekoladowe z jakim się spotakałam!
Smakuje zupełnie jak biszkopt, taki jajeczny, który robiłam zanim byłam weganką:D Jest bardzo delikatne i baaardzo czekoladowe, pyszności!
...tylko zastanawiam się, po co się robi te trzy wgłębienia itd? Nie wyszłoby na to samo gdybym po prostu wszystko razem od razu wymieszała?
Aha, i nie miałam wanilii, więc po prostu wymieszałam łyżeczkę cukru wan. z łyżeczką wody;)
Olga Feb 21, 2009

Ciasto super! Trochę zmodyfikowałam przepis, wymieszalam wode z mlekiem :) i polałam wszytsko polewą czekoladową :) ale samo ciasto-mimo dla niektórych strasznego-octu :):) SUPER!!!
~Tresna Feb 19, 2009

1/8 łyżeczki soli??
Jak to odmierzyć, to ja już lepiej w ogóle nie dam;))
Ale przepis wygląda fajnie, pewnie niedługo wypróbuję...
Olga Feb 17, 2009

wyszło przepyszne:)
kiń Dec 14, 2008

Ciasto z octem? Ble...
~michu Oct 1, 2008

Ten przepis jest swietny! Pyszne ciasto w 5 minut, w dodatku weganskie :D
neko Sep 30, 2008

Swietny przepis! Ciasto przygotowuje sie i rozrabia szybko i latwo, a jest pyszne :) Ja dodalam otreby i rodzynki. Ciasto pieklam przez 45 minut w 200 stopniach.
~gaba Sep 16, 2007

Przepyszne!! Rozeszło się w jeden dzień:)
~sopocianka Sep 5, 2007

W jakiej temperaturze trzeba to piec, żeby się upiekło?? :)
autor anonimowy Mar 24, 2005

Uważam, ze ciasto jest super! Próbowalam przeróżnych wersji (z orzechami, rodzynakmi, wiórkami kokosowymi, a nawet z musli i otrębami :D) i za każdym razem wychodziło :D tylko że zawsze podwajam porcje skłądników i dodaję coś od siebie :D Polecam, dobry przepis :)
~:)))) Mar 8, 2005

Ciasto pierwsza klasa, wcale nie czuć mąki, a w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi smakuje jeszcze lepiej! Dużą zaletą jest szybkość produkcji. Polecam!!!
~chef Dec 26, 2004

mi nie smakuje .....jest taki ciastowaty czyli czuc make ..
autor anonimowy Aug 16, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas