7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Kluski gryczane

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Dzięki za odpowiedź Luna :) następnym razem spróbuję z niepalonej.
Thuvien 2013-03-20 17:16:48.481

Nie próbowałam robić z palonej, a z niepalonej wychodzą na 100% (przynajmniej mi).
Generalnie wszelakie falafele, dosze czy inne dania z wykorzystaniem niezbożowych mąk robi się z surowych (zbożowych właściwie też się surowych używa), a nie gotowanych czy prażonych ziaren ciecierzycy, gryki, soczewicy, ryżu i innych, więc myślę, że tu ta zasada też obowiązuje :)
Luna7 2013-03-17 21:02:43.548

Czy mąka musi być z kaszy niepalonej? Moje kluski wyszły zakalcowate, choć gotowałam je jeszcze długo po wypłynięciu. Ciasto surowe miało fajną, ''czystą'' konsystencję, więc nie wiem co innego mogłam zrobić źle.
Thuvien 2013-03-17 18:53:16.195

wyszły przepyszne :-) ciasto było bardzo ścisłe więc ulepilam z nich kluski "kopytkowe". Dzieciaki były zachwycone :-)
~meg 2012-11-08 09:42:32.823

Świetny pomysł, bo ja mam się wyrzec mąki pszennej na jakiś czas.
~elzbieta 2012-10-30 15:26:40.685

Człowiek uczulony na mąkę pszenną niech użyje takiej samej ilości mąki kukurydzianej, a kluski wyjdą. Później koniecznie na patelnię przesmażyć z cebulką. Również jestem wegetarianinem chorym na celiakie :). Z doświadczenia radzę w ogóle trzymać się mąki kuku bo jest dobrym zastępnikiem pszennej i jest tania (np. 1,69 w Realu za 400g). Powodzenia w trzymaniu diety :)
~zuberbohler 2011-12-03 17:53:18.63

Myślę, że te kluski z kaszy gryczanej z mąką są pyszne. Dobra podpowiedź, muszę spróbować
~elzbieta 2011-09-21 08:52:23.545

zrobiłam parę dni temu zamieniając mąkę gryczaną na jaglaną, dodając trochę mąki razowej do białej i dla pewności dorzuciłam jeszcze płaską łyżkę mąki z ciecierzycy, żeby się nie rozkleiły. w smaku średnie jak dla mnie, ale polecam odsmażyć na oliwie (ja dodałam jeszcze pestek dyni) z różnymi ziołami :).
majczi 2011-04-22 12:04:03.828

A może spróbuj z mąką jaglaną?
Irokezik91 2011-03-16 08:37:41.486

a już myślałam, że człowiek uczulony na mąkę pszenną (żytnią i orkisz również)znalazł coś dla siebie
~lo 2011-03-15 23:30:04.05

Niekoniecznie musi to być pszenna, ale zasadniczo konieczny jest dodatek innej mąki, która utwardzi kluski. Już próbowałam wersji bardziej gryczanej, która miała nie więcej niż 1/4 szkl. mąki pszennej, i kluski wyszły niezwykle delikatne, za miękkie po prostu.
patrycccja 2011-03-15 20:41:34.99

ciekawe czy konieczny jest dodatek mąki pszennej?
~lo 2011-03-15 19:32:45.125

o la la! tyle czasu minelo, a ja zapomnialam napisac, ze kluski wychodza jak nalezy i sa SUPER! :) ciasto robie mikserem, bo nie mam tyle pary w lapach, zeby odpowiednio szybko je wyrobic drewniana lycha.

trzeba tez nieco wiekszy garnek wziac, zeby wody bylo duzo w stosunku do klusek - zeby sie bez problemu i ladnie gotowaly zamiast rozplywac w wodzie na jednolita breje ;P bo kiedy robiłam pierwszy raz, ciasto bylo ok, tylko... po wrzuceniu ilus tam klusek woda sie na tyle ochlodzila, ze niektore kluchy zamiast sie gotowac wlasnie sie rozplywaly powoli.... ale to pierwszy raz byl, teraz juz wiem w czym tkwil blad :)
patrycccja 2003-06-16 00:00:00.0

porażka. porażka na całym froncie. wyszła... wstyd sie przyznać :-/ wyszła... ciapa! taka nierównomierna breja.
ale to raczej wina kucharki. spieszyło mi się i nie doczytałam dokladnie przepisu, przez co nie moczyłam łyżki we wrzątku. A ciasto chyba za rzadkie w końcu zrobiłam.... klęska. ale sie nie poddam! niedługo spróbuje jeszcze raz. dzis nie, bo wojtek już zwątpił :-P
patrycccja 2000-09-02 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas