7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Ziemniaki po alpejsku czyli "kartofel salat" (kartoffelsalat, sałatka ziemniaczana)

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

Niemcom jest zdecydowanie latwiej ugotowac ziemniaki tak jak to opisuje pat. Oni maja po prostu specjalne odmiany ziemniakow(festkochend), ktore nie rozgotowuja sie tak szybko. Pracowalam w jednej knajpie w Niemczech i nasz kucharz robil ta salatke wedlug tej wersji z goracym sosem. Chyba ze wzgledow praktycznych, bo kto w te pedy bedzie obieral 10-20 kg goracych ziemniakow? ;-) Dla Was ten sposob ma jeszcze inna praktyczna strone. Jezeli ugotujecie ziemniaki odpowiednio wczesnie, najlepiej na dzien przed jedzeniem salatki i przez noc schlodzicie je dobrze w lodowce, to nie musicie tak koniecznie czekac na punkt "zero" ugotowania ziemniakow. Musicie tylko uwazac zeby sie nie rozgotowaly. Schlodzone ziemniaki pozwalaja sie zupelnie inaczej kroic i nie rozpadaja sie tak szybko, nie robi sie packa jak przy goracych ziemniakach. Chociaz ta "packa" ma tez swoj urok i smak :-) Proponuje wyprobowac obydwa sposoby(gorace ziemniaki lub goracy sos) i wybrac ten ktory Wam odpowiada.
Cebula, ktora ma na mysli pat to chyba cebula szczypiorowa, w Niemczech nazywana Frühlingszwiebel. Ale zwykla cebula+szczypiorek sa jak najbardzie ok.
Iwo-na Nov 10, 2011

brak zachwytu okropne i ten ocet ,niemcy nawet na kartoflach oszczędzają :(
~magda Nov 7, 2011

Gotowe odstawiam do lodowki na pare godzin zeby sie cebula "przegryzla".
Sa swietne na piknik!
Kirppu Jan 26, 2011

Acha, i ziemniaki można ugotować w rosole, jak się akurat gotuje zupę. Wtedy obrane, oczywiście.
~Joanna Aug 3, 2010

Bardzo mi to nie smakowało - ale przy kolejnej próbie wpadłam na pomysł, żeby zalać octem z papryki marynowanej(nie za dużo) i/albo octem ze śliwek w occie (plus dodać parę śliwek pokrojonych w kosteczkę). Potem dodałam parę łyżek majonezu i wyszło rzeczywiście coś pysznego:)
Ważne tylko, żeby kupić kartofle kleiste, nie kruche.
I ja osobiście wolę kroić już zimne (bo lepiej się kroją, nie rozpadają się), a po zalaniu octem podgrzewam całość chwilę w mikrofalówce, żeby wciągnęły płyn.
Ten słodki dodatek, o którym pisze Patrycccja, jest też bardzo wskazany.
~Joanna Aug 3, 2010

Przepyszna! Klasyka :) Najlepsza jeśli doda się jeszcze ogórki kiszone, ale nawet najprostsza, podstawowa wersja jest super. Robię przeróżne wariacje - ziemniaki czasem kroję w kostkę, używam przeróżne rodzaje octu (również ryżowy oraz biały i czerwony ocet balsamiczny) lub sok z cytryny, doprawiam musztardą, dodaję różne warzywa, a czasem wprowadzam dla kontrastu coś słodkiego (np. paprykę, kukurydze, jabłko). Generalnie jednak wszystko zaczęło się od tego właśnie przepisu i z niego nauczyłam się podstaw. Ostatnio również mój Wojtek stał się nałogowcem ;)
patrycccja Mar 30, 2010

smakuje tak jak niemiecka, czyli jest przepyszna!:)
~nike83 Aug 2, 2006

do kitu jaka niedobra !!!
~hinh Mar 15, 2006

Do tej sałatki znam taki sosik: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka vegety,łyżeczka tymianku, pół łyżeczki cukru,pół łyzeczki czosnku w proszku, szczypta papryki, ewentualnie trochę soli i czarnego pieprzu. W Chorwacji jadłam taką sałatkę z podsmażonych (ugotowanych uprzednio w łupinach)ziemniaków.Polecam.
Kropka Jan 3, 2006

W tym roku byłam w Niemczech- kartofel salat była zrobiona rzeczywiście z grubych plastrów ziemniaków, zawierzała ogórki kiszone (i wydaje mi się, że oprócz tego jeszcze ocet) i dużo świeżego szczypiorku. Po zalaniu ziemniaków sosem sałatka stała całą noc, zanim ją zjedliśmy. Smak był dość dziwny, ale nie mogłam powstrzymać się przed dokładką ;]
~shakawkaw Dec 23, 2005

mmm... najlepsze, co może być.. podobno w postaci: sos+ziemniak=sałatka żydowska...a w podanej+jajo=Kartofel Salat, czyli niemiecka... cóż za pyszny zbieg okoliczmności :) polecam
~FotoBody Jul 28, 2004

Spróbuje zrobić z sokiem z cytryny! ;)
~Nefertiti Jul 7, 2004

cześć inna wariacja na temat "kartofel salat" to : pokroić ugotowane w skórkach i obrane ziemniaki w kostke troszeczke wieksza, dodac pokrojone w kostke ogórki kiszone-to zamiast octu brrr!,wkroic szczypiorek lub zielona cebulke , doprawic sola i pieprzem_prosze spróbowac pycha!
~chinczyk Apr 6, 2004

Zrobiłam, bo wydawała się łatwa i tania, poza tym lubię ziemniaki i zieleninę wszelkiego rodzaju. Smak sosu z oliwy i octu winnego wydawał się dziwny, ale ziemniaki po polaniu tym sosem nabrały pysznego, nietypowego smaku. Wiem, że będę często robiłą to danie. Jest naprawdę smaczne i sycące!!!
~Bacha Jan 5, 2004

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas