7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ
<< powrót do przepisu

Z borówek czerwonych dżemik z gruszkami

- Komentarze do przepisu -

dodaj własny komentarz   

No i stało się - uzależniłam się od tego dżemu ;D Dziś robię podwójną porcję, ale gruszki najpierw przez tydzień dojrzewałam w pobliżu okna.
Nie wiem, może to dziwny pomysł, ale wydaje mi się, że słodko-wytrawny smak tego dżemu doskonale pasowałby np. do smażonego tofu. W sumie analogicznie jak sos z żurawin.
patrycccja Nov 7, 2010

Wyszło pycha! Marzę o naleśnikach z takim dżemikiem. Jeden słoiczek zostawiłam i ciągle go dziś podjadam :) Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny.

Brakowało mi precyzji przepisu, ale jakoś poszło. Zrobiłam z 1/2 kg borówek i ponad 1/2 kg gruszek (objętościowo gruszek i tak było mniej). Dusiłam/odparowywałam całość blisko godzinę, bo borówki zawierają dużo wody. Później potraktowałam blenderem, dorzuciłam resztę gruszek i dodałam 6 łyżek cukru (moje gruszki niestety były mało słodkie :/ a borówki dość cierpkie), dusiłam jeszcze z 15 min. do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wyszło 6 słoiczków po 200 ml. Muszę jeszcze dorobić, koniecznie :)
patrycccja Oct 24, 2010

krótko i na temat - po żołniersku ;-)
zasmakowaliśmy w borówkach u państwa gzy (zainteresowani wiedzą) były słodkie. czy mogą być kwaśne?
wojmat Sep 20, 2001

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:






 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas