7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babka drożdżowa ze skórką cytrynową i rodzynkami



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 szklanka mleka
75 g drożdży
450 g mąki tortowej
1 niepełna szklanka cukru
6 żółtek + 1 białko do posmarowania
3 torebki cukru waniliowego
0,5 kostki masła
1,5 cytryny
50 g rodzynek
15 kropli olejku arakowego
masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać drożdże oraz łyżeczkę mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach).

Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę startą cytryn, rodzynki, olejek arakowy i jeszcze raz wyrobić.

Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką włożyć ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200°C. Piec 35 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-01-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Telegazeta TVP2 za "Twoim Stylem"
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń)
Babka drożdżowa z rodzynkami (ovo-wege)
Babka drożdżowa z dynią, soją i rodzynkami (bez ograniczeń)
Babka cytrynowa (wegańska)
Babka cytrynowa kiślowa (ovo-wege)
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową (bez ograniczeń)
Babka polska z rodzynkami (bez ograniczeń)
Konfitura z pomidorów i antonówek ze skórką cytrynową (wegańska)
Kwas chlebowy ze skórką cytrynową lub pomarańczową (wegańska & RAW)
Razowa cytrynowa babka z makiem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas