7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kim chi

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

- kapusta pekińska, najlepiej średniej wielkości, dość chrupka
przegotowana ciepłą i osoloną wodą, w proporcjach 1L wody + 1 łyżeczka soli na 1 sztukę kapusty
- świeży czosnek, 1 średnia główka na kapustę lub 10 ząbków, nie zastępujemy czosnkiem granulowanym!
- cebulki dymki wraz ze szczypiorem, w tym przypadku także 1 cebulka na główkę kapusty
- korzeń imbiru, nie ma reguły, jeśli chodzi o ilość, zależy jak bardzo lubicie ten smak, ew. można zastąpić suszonym imbirem
- sos sojowy, będzie dodawany do smaku, na oko ok. 1-2 łyżek na kapustę
- pasta z papryczek chilli, w moim przypadku 2-4 łyżki na kapustę, jeżeli nie macie dostępu do takiej pasty można kombinować ze świeżymi papryczkami, ale trzeba je dokładnie zmiksować na papkę wraz z pestkami. Niektórzy zamiast takiej pasty wykorzystują chilli w proszku, moim zdaniem jednak smak jest dużo mniej wyrazisty
- biała rzodkiew (opcjonalnie), nie jest konieczna ale jeżeli akurat macie gdzieś pod ręką to można dodać ok. 1 szt. na 3 kapusty

Przygotowanie:

1. Kapustę kroimy wzdłuż na połówki, dokładnie myjemy oraz wycinamy głąb. Kroimy w poprzek na 2-3 cm kawałki.
2. Pokrojoną kapustę zanurzamy w osolonej wodzie, najlepiej gdy wykorzystamy do tego jakieś duże naczynie, może być szklane bądź plastikowe. Chodzi o to, żeby kapusta nie była zbyt ściśnięta, a woda mogła docierać do większości listków. Odstawiamy na 2-3 h, aby kapusta zmiękła i pozbyła się nadmiaru wody z liści.
3. W tym czasie przeciskamy przez praskę ząbki czosnku oraz przygotowujemy imbir. Korzeń imbiru najwygodniej i ekonomiczniej obiera się łyżeczką, następnie można zetrzeć go na tarce, przecisnąć przez praskę lub zmiksować.
4. Cebulkę dymkę kroimy w piórka, a szczypiorek drobno siekamy, rzodkiew natomiast ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Przygotowane składniki łączymy z pastą chilli oraz sosem sojowym.
6. Po 2-3 h namaczania kapusty odlewamy wodę i dokładnie wypłukujemy ją z soli i osuszamy w miarę możliwości.
7. Kapustę przekładamy z powrotem do pojemnika, w którym moczyła się w solance i łączymy z naszą wcześniej przygotowaną pastą. Polecam wykorzystać plastikowe rękawiczki! i mieszać dłońmi, gdyż pasta musi zostać dokładnie pokryć kapustę :)
8. Powstałą kapustę przekładamy do kamionki, szklanego słoja lub innego pojemnika przystosowanego do kiszenia.
9. Kapustę trzymamy przez kilka dni w ciepłym miejscu, a następnie w ciemnym i chłodnym - wtedy także jest już gotowa do spożywania.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Rewelacja! Wyśmienite kimchi! Z pewnością będę robić je częściej. Wczoraj zrobiłam wegańską zupę kimchi jiggae z tofu, wykorzystując do tego połowę słoiczka kimchi.
hauadaj Oct 11, 2013

Od 2-5 dni mniej więcej, musi zacząć "bąbelkować", wtedy rozpoczyna się proces fermentacji. Po 2 dniach można już jeść - jest chrupka, idealna w ramach surówki, bardziej ukiszona sprawdzi się jako dodatek do potraw.
mniumniu Oct 8, 2013

zrobiłam. teraz czekam, aż się ukisi, czyli ile mniej więcej?
hauadaj Oct 4, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kimchi (kim-chi) - kiszona, pikantna kapusta pekińska (wegańska)
"Kiszona" kapusta pekińska * KIM-CHEE * (kimchi) (wegańska & RAW)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas