7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Niemal identyczna nutella

Bardzo prosty i szybki przepis na wyśmienitą nutellę dla łasuchów :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki kakao w proszku
2 łyżki oleju z orzechów laskowych (użyłam zwykłego)
łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam zwykłego aromatu)
szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Orzechy rozłóż na blasze przykrytej papierem i piecz przez około 12 minut. W połowie czasu obróć je, by przypiekały się równomiernie.

Uważaj, by nie przekroczyć dopuszczalnego czasu - nadmiernie spieczone nie będą się nadawały do dalszej obróbki!

Po wyjęciu z piekarnika, przełóż je do średniej wielkości miski. Kiedy orzechy wystygną, przykryj miskę talerzykiem i potrząsaj delikatnie przez około minutę, aby usunąć skórki.

Oczyszczone orzechy przekładaj do miksera/blendera, a pozostałe poddawaj procedurze czyszczenia tak długo, aż łupinki z nich odpadną. Orzechy zblenduj na gładko, trwa to ok. 5 minut.

Do orzechów dodaj cukier puder, kakao, olej, ekstrakt waniliowy i sól. Miksuj tak długo, aż powstanie prawie idealnie gładki krem.
Nadesłał(a) Zina Marina, dnia: Aug 30, 2013
Źródło/autor przepisu: http://cekin.pl/kuchnia/nutella-home-made-czyli-domowy-krem-z-orzechow-i-k-4790?zdjecie=3#article-page
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

~szwaczka, dzięki za czujność - F czy C robi różnicę. Już poprawiłam w przepisie!
EwaH Sep 4, 2013

Jakiś chochlik... niewiele by chyba zostało...
~szwaczka Sep 3, 2013

375 stopni to chyba F a nie C.... 180 stopni Celsjusza
po 12 minutach w 375 z orzechów niewiele by cgtba zostało....
Ale chętnie wypróbuję. Dziękuję
~szwaczka Sep 3, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Nutella (wegańska)
Nutella Michała (wegańska+miód)
Jaglana "nutella" (wegańska)
"Nutella" ze śliwek (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas