7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Tort naleśnikowy z budyniem i borówkami

Fajna alternatywa dla tradycyjnego tortu :)

Średnia ocena: [3.3 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
3 szklanki mleka roślinnego
3 szklanki mąki
trochę wody
1 łyżka oleju roślinnego

masa:
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 litra + 1/2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki cukru

inne:
dżem borówkowy
2 szklanki borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Miksujemy składniki na ciasto. Jeżeli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody lub więcej mleka. Na patelni rozprowadzamy ręcznikiem papierowym niewielką ilość oleju - tylko tyle aby patelnia się błyszczała. Smażymy grubsze naleśniki - potrwa to chwilę dłużej, także uzbrójmy się w cierpliwość. Naleśniki odkładamy do wystygnięcia, powinno ich być ok. 10-15, zależy od grubości.

Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyłam mniejszej ilości mleka (ryżowe waniliowe, dlatego kolor budyniu na zdjęciach jest żółty, a nie kremowy), żeby budyń był gęstszy.

Każdego naleśnika smarujemy 2-3 łyżkami budyniu, czekamy aż przestygnie, następnie przykładamy kolejnym i powtarzamy czynność aż skończą się naleśniki. Co parę sztuk, na przykład 5, naleśnika smarujemy łyżką dżemu borówkowego zamiast budyniu. Należy pamiętać, żeby zostawić ok. 1 cm wolnego od krawędzi placka.

Na wierzch nakładamy więcej budyniu, tak 4-5 łyżek, nakładamy również na boki i ładnie układamy borówki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Nadesłał(a) Nula, dnia: Jul 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/07/tort-nalesnikowy-z-budyniem-i-borowkami.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Przykro mi, że tort nie spełnił oczekiwań. Ja jadłam go "na ciepło", tzn. w temperaturze pokojowej i było wszystko w porządku. Może faktycznie na zimno nie jest za dobry.
Także polecam przez podaniem, wyjąć go z lodówki na dłuższą chwilę.
Nula Sep 3, 2013

Zrobiliśmy dzisiaj na niedzielne rodzinne śniadanie z dżemem malinowym i borówkami.
Wygląda rzeczywiście fantastycznie, ale w smaku bez rewelacji. Problem w tym, że na zimno całość zlewa się smakowo i jest potwornie zamulająca (chyba będziemy jedli późny obiad).
Zgodnie ze wskazówką Sarkafarki podgrzaliśmy tort w mikrofali i wtedy smakuje trochę lepiej, ale ogólnie przepis/pomysł raczej nie do powtórzenia. I to mówi ktoś, kto uwielbia budyń i naleśniki :-(
~Marta Sep 1, 2013

Jako fanka słodyczy zdecydowanie rozczarowałam się. Nie żałowałam cukru dodanego do budyniu jak samej masy między naleśnikami. Po pierwszym kęsie i tak czułam głównie naleśniki. Musiałam kawałek posypać cukrem by podeszło. Wstawiłam też na pół minuty do mikrofalówki. Wtedy było okej. ;) Najpewniej kwestia gustu. Wygląda rzeczywiście obłędnie.
Sarkafarka Jul 28, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tort naleśnikowo-serowy (lakto-wege)
Warzywny tort naleśnikowy (wegańska)
Warzywny tort naleśnikowy czerwono-zielony (bez ograniczeń)
Deser sojowy z borówką (wegańska)
Deser: banan z borówką (wegańska)
Torcik jabłkowy z borówkami (bez ograniczeń)
Gofry z budyniem (bez ograniczeń)
Szarlotka z budyniem (wegańska)
Placek z jabłkami i budyniem (wegańska)
ciasto z budyniem "rafaello" (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas