7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek

Robię go zawsze, gdy mam ochotę na przegryzkę, a nie chcę jeść chipsów czy paluszków.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 dl = 200 ml mieszanych pestek i nasion (siemię, słonecznik, dynia, sezam)
0,5 dl = 50 ml płatków owsianych
1,75 dl = 175 ml mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 dl = 100 ml wody
0,5 dl = 50 ml oleju/oliwy

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać, dodać wodę i olej, wymieszać łyżką. Wyłożyć na płachtę papieru do pieczenia, przykryć drugą płachtą i wałkować do grubości ok. 3 mm. Usunąć górny papier, zrobić nożem kratkę, przenieść z dolnym papierem na blachę i piec 20 minut w 200 stopniach.

Wskazówki i uwagi:

Przechowywać szczelnie zamknięty, bo łatwo chłonie wilgoć.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: Jun 17, 2013
Źródło/autor przepisu: Camilla Plum
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Olciu, nie wiem, mowiac szczerze, ale co Ci szkodzi sprobowac?
Ireth Aug 18, 2013

a czy można w jakiś sposób pominąć mąke glutenową?
olciaks Aug 7, 2013

Nie urosnie jakos bardzo, bo przeciez to ma byc chleb chrupki, cos jak Wasa :) A ma proszek do pieczenia przeciez. I oczywiscie, ze da sie ugryzc. Nie chowaj, sprobuj :)
Ireth Jun 25, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Domowy wegański chleb (wegańska)
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska)
Chleb orkiszowy z zarodkami pszennymi i pestkami (wegańska)
Chrupki z nori (wegańska)
Zdrowy chleb żytni na zakwasie, z otrębami i pestkami (bez drożdży!) (wegańska)
Masa do wafla (ovo-wege)
Kakaowa masa do wafli (lakto-wege)
Kajmak (masa krówkowa) (wegańska)
Musztarda domowa (wegańska+miód)
Domowy jogurt (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas