7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pieczone pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i słonecznikiem



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

1 szklanka mąki białej
1 szklanka mąka pełnoziarnistej
3 łyżki oliwy
ciepła woda - prawie cała szklanka
1 płaska łyżeczka soli

farsz:
szpinak mrożony - 450 g
4 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki kukurydzy mrożonej lub z puszki
5 pieczarek
przyprawy: curry, sól

Przygotowanie:

Najpierw zagniatamy ciasto: mieszamy mąki, sól, oliwę i wodę. Wygodniej to zrobić rękoma. Po chwili ciasto zacznie się kleić. Wyrabiać ciasto jeszcze przez minutę, później przykryć ścierką i zostawić na pół godziny.

W tym czasie zrobić farsz: w rondelku podgrzać szpinak. Jak będzie prawie cały rozmrożony dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek. Na patelni podsmażyć pieczarki, na koniec smażenia dodać kukurydzę. Dodać do szpinaku, posolić. Całość trzymać na ogniu jeszcze parę minut, żeby trochę odparowało. U mnie w rondlu został płyn i musiałam szpinak odciskać najpierw przez sito, a później rękoma. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni z solą i curry.

Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką koła. Na środek położyć łyżkę farszu, na górę nasypać łyżeczkę pestek, skleić.

Piec przy 180 st. C do momentu kiedy pierogi się zrumienią.

Wskazówki i uwagi:

Można robić zwykłe małe pierogi, a można kilka dużych "calzone"
Najlepiej podawać z sosem (może być zwykły keczup). Następnego dnia smakują również dobrze.
Nadesłał(a) Vegan VicTorry, dnia: Apr 20, 2013
Źródło/autor przepisu: http://veganvictorry.blogspot.com/
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

a tak mniej więcej ile czasu powinny się piec?
kingaa-t Feb 20, 2014

Pierożki całkiem spoko, tylko trzeba uważać ile czasu się piecze, bo im dłużej tym twardsze. Smakują jak paluszki z nadzieniem :D
~Beata Dec 23, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Fatayer (pieczone drożdżowe "pierogi" ze szpinakiem) (wegańska)
Pierogi pełnoziarniste z dynią i tofu (wegańska)
Duże pieczone pierogi (lakto-wege)
Pieczone pierogi z grzybami i ryżem (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi z farszem brokułowym (wegańska)
Pierogi zielono-białe ze szpinakiem i bryndzą (bez ograniczeń)
Pieczeń marchewkowa (z granulatem sojowym i słonecznikiem) (ovo-wege)
Pieczone pierogi z nadzieniem ryżowo-grzybowym (bez ograniczeń)
Pieczone pierogi argentyńskie z wielowarzywnym nadzieniem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas