7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos z nerkowców, silken tofu i curry (do makaronu, zapiekanek)

Sos jest smaczny, aksamitny. No i dodatek płatków drożdżowych - świetny jak zawsze, uwielbiam! :) Najbardziej podoba mi się jednak to, że sos jest aksamitnie gęsty, przypomina beszamel, choć nie ma w nim grama mąki! Czyli, jeśli odpowiednio go doprawimy, mamy bezglutenowy beszamel :) Dlatego będę wracać do tego przepisu i eksperymentować z nim dalej. Ma duży potencjał!
Wcześniej robiłam już dwa podobne sosy z silken tofu - sos Alfredo oraz Maurice, jego orzechowego "kuzyna". Smakowały mi chyba nawet bardziej, ale ten też jest fajny. I gęsty :)


Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szkl. nerkowców
150 g (1/2 opakowania) silken tofu
1 szkl. (lub więcej) mleka ryżowego, sojowego lub innego niesłodzonego
1 czubata łyżeczka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczka soli (lub więcej)
1 łyżka oleju/oliwy do smażenia
1 łyżeczka przyprawy curry [dodałabym więcej]
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

Orzechy namoczyć w wodzie na noc na min. 4 godziny albo we wrzątku na kilka minut.

Orzechy odcedzić i zmiksować blenderem jak najdrobniej - nerkowce są bardzo miękkie i łatwo zmiksować je na gładką masę. Dodać tofu, mleko, miksować jeszcze chwilkę (póki co całość jest jeszcze rzadka, tak ma być). Dodać płatki drożdżowe i sól (proponuję dodać na początek 1/2 łyżeczki, potem jeszcze doprawić po podgrzaniu).

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju/oliwy, dodać curry i paprykę, podgrzać na niewielkim ogniu dla wydobycia aromatu (ale uważać, żeby ich nie spalić!). Dodać masę nerkowcową, porządnie wymieszać, doprawić solą. Całość mocno zgęstnieje podczas podgrzewania - jeśli konsystencja wyda się Wam za gęsta, można rozrzedzić mlekiem lub wodą.

Wskazówki i uwagi:

Propozycja podania wg. wegetarianka.blox.pl: makaron z groszkiem i sosem. Dodatkowo potrzebujemy:
- makaron, np. świderki lub tortellini
- czubata szklanka mrożonego groszku lub innych warzyw, np. brokułów
- ew. 1 czubata łyżka posiekanego koperku (tak było w oryginalnym przepisie) lub szczypiorek lub cebulka (mi bardzo pasowało dla zaostrzenia smaku)
Makaron ugotować. Groszek również, na parze lub w niewielkiej ilości wody. Cebulę posiekać drobniutko, na cieniutkie kawałeczki. Wszystko razem wymieszać, podgrzać tylko tyle by było ciepłe. Na talerzach, dla rozweselenia posypać jeszcze szczyptą papryki. Gotowe, smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Feb 3, 2013
Źródło/autor przepisu: http://wegetarianka.blox.pl/2010/10/SOS-Z-NERKOWCOW-I-SILKEN-TOFU.html
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

W wersji bezglutenowej trzeba solidnie sypnąć płatków drożdżowych, a jeśli nadal efekt będzie marny, to można jeszcze wspomóc się zmielonym kminkiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Można też zrobić z wędzonym tofu (wtedy radzę uważać na ilość dodawanej soli). Smak będzie z goła inny, ale bardziej serowy. Świetnie komponuje się z nim żurawina suszona czy jagody goji.
Na dobre temu sosowi wychodzi też dodanie zmiksowanego, a wcześniej podsmażonego czosnku (albo cebuli).
Chelonia Jan 20, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z sosem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Makaron z sosem Maurice - orzechowym kuzynem Alfredo (z silken tofu) (wegańska)
Makaron z brokułem i curry-tofu (wegańska)
Makaron z marchewką w sosie curry (wegańska)
Tofu w sosie curry (z woka) (wegańska)
Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami (wegańska)
Makaron z orientalnym, aromatycznym sosem, orzechami nerkowca i brokułem (wegańska)
Tofu z sosem curry i czerwonym ryżem (wegańska)
Sos orzechowo-pietruszkowy genialny do pizzy, zapiekanek itp. (wegańska)
Wymarzony mus / polewa czekoladowa z silken tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas