7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe

Ciasto nie rośnie wiele, więc polecam robić w małej foremce. Mimo że swoim wzrostem poszczycić się nie może, to jest bardzo smaczne. Nie jest to typowy jabłecznik. Połączenie jabłek, cukru brązowego, cynamonu i orzechów włoskich zaskakuje nowym smakiem. Ciasto z kategorii "mokrych" (ale nie tak jak brownie). Tak więc hop siup, czary mary za łupanie orzechów się bierz :)

Średnia ocena: [4.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: mała forma/ 10 porcji

2 szklanki posiekanego jabłka za skórką
1/3 do 1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu (spokojnie można dać więcej)
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich/laskowych
1/4 szklanki rodzynek
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szklanki musu jabłkowego (można nie dawać oleju wówczas musu dajemy ok. 1/2 szklanki)
1 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
trochę wody (lub mleka roślinnego)
szczypta soli

Przygotowanie:

Pokrojone na małe kawałeczki jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem -> tak, aby każdy kawałek pokrył się cynamonem i cukrem. Do tego dajemy wcześniej namoczone rodzynki, posiekane orzechy, aromat waniliowy i sól. Mieszamy. Potem dajemy mokre składniki: olej, mus jabłkowy -> mieszamy.

Na tę masę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek i sodę. Mieszamy. Ja w tym momencie miałam problem, bo masa była sucha i dałam wody, wtedy sytuacja się normuje.

Ciasto nie ma być płynne, jak na naleśniki, ale takie, aby spokojnie można było go wybierać łyżką.

Wypełniamy foremkę, najlepiej małą, bo jak napisałam wcześniej - ciasto niewiele rośnie. Piec 45 minut w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Zdjęcie jest z serwisu, z którego brałam przepis, niebawem wstawię własne :)
Nadesłał(a) veganjihad, dnia: Jan 26, 2012
Źródło/autor przepisu: vegweb.com, przepis zmodyfikowany przeze mnie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wyszlo cudowne:)Pysznosci:) Przepis troche zmienilam.Zamiast oleju ,dalam wiecej musu(jablko-mango),dodalam suszone sliwki,zurawine i owoce goji.Zamiast zwyklej maki ,dodalam make orzechowa co nadalu ciastu przepyszny smak i zapach...Napewno te ciasto zagosci na dluzej w moim domku:)
paulein89 Jun 14, 2013

Wyszło przepyszne! Nie spodziewałam się, że może być aż tak dobre i z pewnością na stałe wejdzie do mojego menu, jeżeli chodzi o słodkości. :)
Trochę mało go wyszło, tak więc następnym razem będę robić chyba z podwójnych składników. I dałam trochę więcej musu niż w przepisie, może dlatego średnio się spiekło i jest trochę "paćkowate", ale jest tak dobre, że jakoś niespecjalnie mi to przeszkadza. :D
miyek Feb 18, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ciasto jabłkowo-cynamonowe (bez ograniczeń)
Muffinki jabłkowo-cynamonowe (wegańska)
Ciasto cynamonowe z jabłkami (wegańska)
Niebo - ciasto jak kruche z masą jabłkową i orzechową (wegańska)
Placek jabłkowo - orzechowy (ovo-wege)
Ciasto jabłkowe (wegańska)
Mus jabłkowo-cynamonowy z kaszą manną (wegańska)
Zapiekany deser jabłkowo-bananowo-cynamonowy (wegańska)
Ciasto jabłkowo-kokosowe (bez ograniczeń)
Ciasto gruszkowo - jabłkowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas