7735 przepisów wegetariańskich
w tym 4924 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Francuska zupa cebulowa

Kuchnia francuska.

Średnia ocena: [4.2 z 11 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

3 duże cebule
3 łyżki masła/oleju do smażenia
1 łyżka mąki
4 kromki bułki (na grzanki)
sól
w wersji lakto tarty ser (najlepiej gruyere)

Przygotowanie:

Obrać cebule i pokroić je w piórka. W rondlu lekko zrumienić masło/olej, a następnie dodać cebulę. Gdy cebula zacznie się złocić, oprószyć ją mąką. Smażyć, ciągle mieszając, aż zasmażka zacznie wrzeć.

Wtedy (nie przerywając mieszania) wlać powoli 1,5 litra wrzącej wody. Posolić i gotować przez godzinę.

Po zdjęciu z ognia wlać do wazy, na uprzednio tam włożone, usmażone kromki bułki.
W wersji lakto oddzielnie podać tarty ser - występuje w oryginalnym przepisie.
Nadesłał(a) pat, dnia: Sep 17, 2000
Źródło/autor przepisu: Kulinarny serwis Izy (już nie istnieje)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszna zupa. Zjada się ją błyskawicznie.
moni Feb 18, 2013

Idealny przepis na leniwy, niedzielny obiad. Grzanki czosnkowe świetnie wpasowały się.
Agnia Sep 30, 2012

Kolejny dowód na to,że w prostocie siła.Zupkę wzbogaciłam kilkoma kroplami sosu sojowego i grzankami z pełnoziarnistego chleba.
natasha Oct 9, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa francuska - cebulowa na winie (lakto-wege)
Francuska zupa cebulowa, zapiekana (bez ograniczeń)
Francuska zupa porowo-cebulowa z grzankami (wegańska)
Zupa cebulowa z marchewką (lakto-wege)
Zupa cebulowa z grzankami (bez ograniczeń)
Korzenna zupa cebulowa. (wegańska)
Zupa cebulowa na winie (wegańska)
Zupa-krem cebulowa (wegańska)
Zupa cebulowo-chlebowa z grzankami (lakto-wege)
Zupa cebulowa gotowana lub zapiekana (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas