7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i surówkami.

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

1,5 kg ziemniaków
30 dag cebuli
20 dag pieczarek
3 jajka
4 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka majeranku lub ziół prowansalskich
sól
pieprz
tłuszcz i bułka tarta do blachy

Przygotowanie:

Obrać ziemniaki. Połowę utrzeć na papkę, a pozostałe – na drobne wiórki. Włożyć do dużej miski i wymieszać. Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Udusić razem na oleju.

Do ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki z cebulą i przyprawy.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, następnie wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 75 min w 150°C. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

* Nie dodawałam majeranku, bo nie lubię. Zamiast tego dodałam zioła prowansalskie i wyszło bardzo dobre.
* Zamiast bułki można użyć otrębów pszennych - ja tak ostatnio zrobiłam, bo skończyła mi się bułka :D
* Jeśli chodzi o pieczenie, to piekę w około 200°C niecałą godzinę, ale to też zależy od piekarnika. Na połowę czasu przykrywam folią aluminiową.
Nadesłał(a) sunflower_ren, dnia: May 4, 2010
Źródło/autor przepisu: Monika Stefaniak - "Kuchnia polska. Dania jarskie" (z modyfikacjami)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Wodę po tarciu ziemniaków odlewać?
MEDeah Mar 21, 2016

Baba wyszła pyszna! Zrobiłam wszystko wg przepisu i.........wyszła!!!!Raj dla podniebienia!Dziękuję za pyszny i prosty przepis.
~renia61 May 27, 2014


Świetny przepis ,a do tego bardzo smaczny.Robiłam juz dwa razy ,w pierwszym przypadku z sosem pieczarkowym,a za drugim razem z pomidorowym.Dodaję jak moja poprzedniczka zamiast bułki tartej otręby,ale żytnie i jest ok.Uwaga praktyczna ,najpierw smażę cebulę z pieczarkami,a potem trę ziemniaki,bo wtedy ,nie muszę czekać ,żeby cebula wystygła.Polecam ,nawet mało doświadczonych w kuchni,ten przepis zawsze się udaje :)
satina6 Mar 31, 2014

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i tofu (lakto-wege)
Zapiekanka ziemniaczana z papryką i pieczarkami (lakto-wege)
Placki ziemniaczane z sosem z pieczarek (ovo-wege)
Tortilla ziemniaczana z pieczarkami i pomidorami (bez ograniczeń)
Pieczarki zapiekane na puree ziemniaczanym z gałką muszkatołową (lakto-wege)
Placki ziemniaczane z pieczarkami, porem i serem (lakto-wege)
Sałatka ziemniaczana z jajkami, pieczarkami i fasolkami (bez ograniczeń)
Zapiekanka ziemniaczana Pani Lucyny (z pieczarkami i cebulą) (lakto-wege)
Babka kawowa (ovo-wege)
Babka Mateczki (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas