7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Wegański paprykarz "krakowski" z dodatkiem glonów wakame

Jeśli poczęstujecie swoich mięsożernych znajomych kanapką z takim paprykarzem, wielu z nich pewnie nie uwierzy że nie ma w nim ryby ;)

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki żółtej fasolki mung (łuskanej) lub czerwonej soczewicy
1/2 - 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu lub kaszy (np. jaglanej, jęczmiennej)
1/4 papryki zielonej lub pomarańczowej
1/4 papryki żółtej lub czerwonej
1 mała cebula
1 spory ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy lub nierafinowanego oleju do smażenia
1 łyżka glonów wakame w płatkach
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
słodka papryka
inne przyprawy (np. curry, garam masala, 5 smaków, pieprz ziołowy itp.)

Przygotowanie:

Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zrumienić na oliwie wraz z drobno pokrojoną papryką. Następnie zalać niewielka ilością wody i rozgotować w niej fasolkę mung (na dość gładką papkę).

Dodać ugotowany ryż, glony wakame, przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać składniki, posolić, doprawić według uznania, odstawić do wystygnięcia.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli lubimy wyrazisty "rybny" smak, nie ma problemu, można dodać więcej Wakame. Gdy nasz paprykarz jest zbyt rzadki, można dodać więcej ryżu. Jeżeli zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go nieco wodą lub oliwą w celu uzyskania smarowności.
Nadesłał(a) hannzi, dnia: Apr 1, 2010
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Dodatek glonów daje specyficzny smak, przyznam szczerze, że przekonałam się do niego gdzieś pod koniec spożywania paprykarza ;) Choć nie wiem, czy rzeczywiście przypomina rybę..
kasiarka Dec 23, 2011


Zrobiłam wersję z soczewicą, pomijając glony i "sprzątając" przy okazji lodówkę. Wyszło doskonałe! Doprawiłam, oprócz koncentratu, dużą ilością papryki słodkiej i pieprzu ziołowego + odrobiną chili. Następnym razem zmienię tylko jedno - hojniej nabiorę te 2 łyżki koncentratu :) Spróbuję też wersji z kaszą jaglaną zamiast ryżem. PS: Wyszło trochę więcej niż 2 słoiczki po 200g.
patrycccja Jun 9, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Paprykarz wegański (ryż z selerem i aromatycznymi przyprawami) (wegańska)
krakowska ambrozja (wegańska)
Placuszki z dyni z dodatkiem cebuli (wegańskie) (wegańska)
Pierogi z paprykarzem (wegańska)
Niby paprykarz (wegańska)
Wakame no sarada - sałatka z wodorostami (wegańska)
Paprykarz ryżowy z włoszczyzną (wegańska)
Zupa miso z glonami nori (wegańska)
Budyń z kaszy krakowskiej i zielonego groszku (bez ograniczeń)
Paprykarz (pasta ryżowa z soczewicą) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas