
7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
![]() ![]() |
|
|
![]() |
Chleb lub bułeczki drożdżowe w różnych wariantachPodstawowym przepisem były plecione bułeczki drożdżowe, ale z tego przepisu wychodzi też bardzo dobry chleb. Można tu dowolnie dobierać rodzaje mąki i dodatki - ważne aby suma składników się zgadzała. Piekłam chleb i bułki z tego przepisu nie raz i zawsze wychodzą, do tego nie jest zbyt skomplikowany. Chyba jedynym minusem jest czas, jaki trzeba poświęcić - głównie na czekanie aż ciasto wyrośnie.
Średnia ocena: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:/proporcje na 1 mały chleb lub około 10 małych bułeczek/
3 szklanki mąki (biała, pełnoziarnista, mieszana) 30 g drożdży szczypta cukru szklanka letniego mleka (jestem pewna, że może być też sojowe, choć jeszcze tego nie sprawdziłam) 1 łyżeczka soli opcjonalnie dodatki: mak, sezam, siemię lniane, dynia, słonecznik, płatki owsiane, zioła prowansalskie... co podpowiada wyobraźnia Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Jeżeli chleb lub bułki mają mieć w środku jakieś dodatki, to należy wymieszać je z mąką (dodając odpowiednio mniej mąki - chodzi o to, by sumaryczna ilość składników się zgadzała, tzn. żeby mąki i dodatków też były 3 szklanki).
We wgłębieniu w mące przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać cukier, wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Powierzchnię rozczynu oprószyć mąką. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Na powierzchni rozczynu powinny pojawić się wyraźne rysy. Brzeg mąki posypać solą, zagnieść całą mąkę z rozczynem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od dna miski i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Ja przekładam masę na blat, kiedy zaczyna się łączyć, i tam zagniatam, bo prościej. Zwykle całe zagniatanie nie trwa dłużej niż 5 minut :) Ciasto przełożyć do miski i odstawić ponownie pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Na bułki: z ciasta uformować wałki o długości ok. 20 cm i średnicy 2 cm. Splatać wałki nadając im dowolne kształty. Bułeczki ułożyć na blasze i pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut. Wierzchy bułeczek można posmarować rozmąconym żółtkiem lub mlekiem i posypać makiem, sezamem lub innym dodatkiem. Na chleb: ciasto uformować na kształt chleba, przełożyć na blachę i pozostawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie naciąć górę, można posmarować mlekiem lub niewielką ilością oleju i posypać jakimś dodatkiem. Blachę z bułeczkami lub chlebem wstawić do NAGRZANEGO! piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni (190 z termoobiegiem).
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:![]() ![]() ![]() Nowe komentarze:
dobry przepis:) tylko poćwiczyć nad formą chleba i będzie super:) mniam
~Silverka Jun 13, 2011 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Chleb z różnych zbóż (na drożdżach) (wegańska)Bułeczki drożdżowe 1 (bez ograniczeń) Drożdżowe bułeczki miodowe (lakto-wege) Bułeczki drożdżowe śniadaniowe (wegańska) Waniliowe bułeczki drożdżowe (wegańska) Bułeczki drożdżowe nadziewane (wegańska) Drożdżowy chleb amarantusowy (lakto-wege) Drożdżowa pasta do chleba (ovo-wege) Chleb razowy drożdżowy na miodzie (lakto-wege) Chleb - placki szwedzkie (drożdżowe z anyżkiem) (lakto-wege) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Smile Aug 28, 2011