7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Cannelloni z farszem ze szpinaku i tofu

Średnia ocena: [4.9 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [4]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron cannelloni

farsz:
szpinak - paczka mrożonego lub drobno posiekany świeży
paczka wędzonego tofu
pół cebuli
2 duże ząbki czosnku
pieprz
sól
olej/oliwa do smażenia

sos beszamelowy:
wegańskie masło lub olej
mąka
śmietanka lub mleko sojowe
biały pieprz
sól
gałka muszkatołowa

sos pomidorowy:
świeże pomidory bardzo rozdrobnione lub pomidory z puszki (krojone)
odrobina świeżego czosnku
bazylia
natka pietruszki
pieprz
sól
papryka w proszku

Przygotowanie:

A) Farsz:
1. Przesmaż cebulę na oliwie.
2. Dodaj szpinak.
3. Kiedy szpinak będzie już wyglądał jak tzw. ciapa (wypuści wodę, a ta odparuje), dodaj posiekany czosnek i wymieszaj.
4. Dodaj rozdrobnione widelcem tofu i przyprawy do smaku. Całość wymieszaj.

B) Cannelloni należy wypełnić farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub nadającej się do pieczenia brytfance.

C) Sos beszamelowy:
1. Rozpuść masło lub podgrzej olej.
2. Mieszając dodaj mąkę, adekwatnie do ilości tłuszczu.
3. Wlej mleko/śmietankę, dodaj przyprawy i wymieszaj, zagotuj.

D) Cannelloni zalej "od serca" sosem beszamelowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni - ja wstawiłam do 200 stopni, a potem zmniejszyłam na ok. 180 stopni. Piecz przez 30-40 min.

E) Sos pomidorowy: Wymieszaj wszystkie składniki razem, najlepiej zaraz po wsadzeniu cannelloni do piekarnika. Składniki się trochę przegryzą.

F) Upieczone cannelloni wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym. SMACZNEGO!

Wskazówki i uwagi:

Warto poeksperymentować z farszami. Ja wykorzystałam sprawdzone już przepisy do przygotowania tego dania :)
Nadesłał(a) Betty, dnia: Feb 10, 2010
Źródło/autor przepisu: metoda prób i błędów oraz licznych modyfikacji
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Dzisiaj robiłam danie i wyszło fatalnie!!!!!wszystko robiłam według przepisu - makaron był twardy a sos przypalony,farsz byle jaki, a nie jestem początkująca kucharka ponieważ 20 lat gotuje dla moich najbliższych i to nie takie proste Dania.
~Anna Jan 7, 2015


Pyszne, ja zrobiłam bez tofu, do beszamelu dodałam płatki drożdżowe, kurkumę i powstał sos a la serowy :D A do pomidorowego zeszkliłam cebulkę omnomnomon mogłabym to jeść codziennie <3
masskotka69 May 14, 2014


Rewelacja! Zrobiłam dzisiaj na obiad - mój tata, niechętny "wynalazkom", zajadał aż mu się uszy trzęsły ;). Wspaniałe połączenie smaków, polecam wszystkim miłośnikom dań z makaronem czy szpinakiem w roli głównej. MNIAM! :)
TNT Feb 26, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cannelloni ze szpinakiem (lakto-wege)
Cannelloni ze szpinakiem i serem (bez ograniczeń)
Zapiekanka ze szpinaku i tofu (wegańska)
Farsz - szpinak, tofu i czosnek (wegańska)
Farsz do naleśników ze szpinaku z żółtym serem i śmietaną (lakto-wege)
Zielony farsz z brokuła i szpinaku (do naleśników) (wegańska)
Tofu kulki ze szpinakiem i ciecierzycą (wegańska)
Makaron ze szpinakiem, tofu i czosnkiem (wegańska)
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska)
Naleśniki z serem : farsz bananowo-waniliowy z tofu (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas