7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Peperonata

Łatwe do zrobienia, łagodne, ciut słodkawe, bardzo smaczne. Ciekawa alternatywa dla lecza. Niskokaloryczne.

Średnia ocena: [4.4 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

1 kg podłużnych pomidorów
1 kg czerwonej papryki
3-4 cebule
3 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól
ocet balsamiczny (albo zwykły winny) - ok. 1 łyżki
bazylia (najlepiej świeża) - kilka liści

Przygotowanie:

Pomidory parzymy i obieramy za skórki. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę na półtalarki. Czosnek drobno siekamy.

Na patelnię z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę, tak by zakryła całe dno. Wysypujemy kolejno: cebulę, na nią czosnek, na to paprykę i na wierzch poprzekrawane w ćwiartki lub ósemki pomidory. Skrapiamy całość oliwą i pod przykryciem dusimy 20 min.

Po tym czasie mieszamy potrawę, dodajemy około łyżeczki soli (lub mniej, zależnie od przyzwyczajeń). Dusimy jeszcze 10 min. Dodajemy octu (ja daję łyżkę) i kilka liści bazylii. Możemy nakładać na miseczki, albo jeszcze trochę potrzymać na ogniu, by potrawa trochę odparowała.

Wskazówki i uwagi:

Można, zależnie od wyznawanej diety, posypać na talerzu potrawę kawałkami sera typu feta. Jeść można z pieczywem na ciepło i na zimno.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-08-11 21:10:17.178
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu Ewy Kubickiej ze strony www.kuchnia.o2.pl
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pychota! Polecam z chlebkiem razowym.
Marcela 2014-09-15 13:57:39.725

Dla mnie jest jeszcze jedna różnica - leczo zawsze przyprawiam na ostro,peperonata to danie, kiedy mam ochotę na coś łagodnego:).
zabrzanin 2009-09-02 22:18:50.595

No właśnie o to mi chodziło, kiedy pisałam o trzymaniu się przepisu. Peperonata to peperonata - jedna z klasycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Do wegetariańskiego leczo można dodać cokolwiek - cukinię, pieczarki, bakłażana, inne zioła/przyprawy, można pominąć ocet balsamiczny - ile kucharzy, tyle przepisów. Ale wtedy to już nie będzie peperonata - jakkolwiek pyszne to danie by nie było:)
Carala 2009-09-02 21:48:02.153

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas