7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Lekkie ciasto z kaszy manny z daktylami i makiem

Średnia ocena: [4.5 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: forma 10x12 cm

1 szklanka kaszy manny
1/3 szklanki maku
1 szklanka posiekanych daktyli
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła/margaryny
2 łyżki miodu/ słodu
2 łyżki oliwy z oliwek (z drugiego tłoczenia)
ok. 1,5 szklanki wody
ew. troszkę cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200°C.

Kaszę mannę podprażyć na patelni, nie zapominając jej mieszać. Do rozgrzanej wrzucić masło/margarynę - niech się roztopi. Kaszę z masłem/margaryną przełożyć do miski i dodać resztę suchych składników oraz szklankę posiekanych daktyli, wymieszać.

Dodać miód i oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać. Przelać do foremki, umieścić w rozgrzanym piekarniku na około 20-25 minut.

Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, jeśli ma się ochotę na słodszą wersję.

Wskazówki i uwagi:

Prażoną kaszę należy mieszać dość często.
Uwaga, nie jestem pewna co do ilości wody, może być więcej lub mniej... masa powinna mieć konsystencję śmietany.
Nadesłał(a) rabarbar, dnia: Jun 24, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


super ciasto! będę robić :) następnym razem dodam mniej daktyli bo jest za słodkie :)
banka Feb 18, 2014

Wyszło na prawdę mało słodkie - ja takie lubię ;) Choć przyznam, że nie do końca spełniło moje oczekiwania, bo wcale nie jest lekkie. Mimo wszystko smakuje mi, podoba mi się że ma mało tłuszczu i cukru, a dużo maku. Więc będę jeszcze robić - tym razem z mniejszymi przeróbkami. Bo teraz zamieniłam masło na olej, otręby pszenne na żytnie (mają specyficzny smak, który lekko przebija), a mąkę białą na drobno mieloną graham. Proszek do pieczenia miał prawo tego nie udźwignąć - choć sądząc po zdjęciu to ciasto po prostu jest takie dość zbite.
patrycccja May 29, 2013

Dziś zrobiłam i jest świetne. Nie miałam daktyli więc dałam rodzynki.
Szybko się je robi.
Podane składniki są na małą foremkę.
~Ula Mar 19, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mus z kaszy manny (bez ograniczeń)
Ciasteczka karo z kaszy manny (wegańska)
Romby - kluski z kaszy manny (wegańska)
Budyń z kaszy manny i twarogu (bez ograniczeń)
Budyń grysikowy (z kaszy manny) (bez ograniczeń)
Trufle kokosowe z kaszy manny (wegańska)
Ciasto z daktylami i orzechami pekanowymi (wegańska)
Biszkopt deserowy z kaszy manny nasączany mlekiem (bez ograniczeń)
Waniliowy pudding z kaszy manny i budyniu (wegańska)
Halawa - słodki deser z kaszy manny (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas