7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Małe tarty (tartaletki) z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami

Ciasto bez tłuszczu, tylko 80 kcal na tartę.

Średnia ocena: [3.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [6]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 tartaletek (ok. 10 cm średnicy)

ciasto:
1 jabłko
1 i 1/4 szkl. mąki (ja robiłam z białej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (baking powder)

nadzienie:
1 naturalny jogurt sojowy (500g)
trochę zamrożonych jagód (lub innych świeżych owoców; można też zastąpić konfiturami)

Przygotowanie:

Starkować obrane jabłko i w małym garnku zrobić z niego puree. Można dodać 2 łyżki wody jeżeli jabłko nie puści soku. Poczekać aż trochę wystygnie i dołączyć do mąki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Jeżeli jest za suche, można dodać ciut wody, ale normalnie nie powinno być takiej konieczności. Rozrobić ręką i włożyć do lodówki na 2–3 godziny.

Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wyłożyć nim foremki. Piec w 180°C około 15 min.

Napełnić je naturalnym jogurtem sojowym. Musi być dość gęsty. Ja nie dodaję do niego cukru.
Owoce wcześniej rozmrozić i posypać owocami.

Smaczengo!
Nadesłał(a) vegAnka007, dnia: May 8, 2009
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zrobiłam dzisiaj ciasto w formie do tarty. Na jedno jabłko wykorzystałam jedną szklankę mąki pełnoziarnistej i 1/4 białej. Ciasto łatwo się wyrabiało, łatwo się wałkowało i łatwo się wykrawało. Prezentuje się bardzo ładnie. Oczywiście, nie smakuje jak kruche na tłuszczu - jest chrupiące, twarde, nie da się jeść go widelcem. Ale według mnie bardzo smaczne :)
~Agata Jun 30, 2012


O rety, totalna porażka... Ciasto było niesamowicie lepkie, ciągnące, nie do rozwałkowania - w sumie logiczne, bo właśnie tak zachowuje się mąka z wodą. Choć myślałam, że mus jabłkowy da jednak trochę inny efekt. Po upieczeniu wyszło coś, co zupełnie nie przypominało tartaletek ze zdjęcia - mocno wyrosło i wyglądało bardziej jak muffiny ;) Do tego było bardzo zwięzłe, a smakowało jak pieczywo z posmakiem jabłkowym :/ Beztłuszczowe eksperymenty zostawię jednak innym, a sama zostanę przy kruchym spodzie, do którego tłuszcz jest konieczny.
patrycccja Jun 12, 2012

maxi, troszke wyplywa dlatego lepiej uzyc gestego jogurtu. ja dalam mrozone jagody poniewaz tutaj swieze sa za drogie, a mrozone mozna uzywac nawet w zimie. mozesz uzyc swiezych jezeli masz pod reka.
vegAnka007 Jan 6, 2010

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Majonez na bazie jogurtu naturalnego (lakto-wege)
Tartaletki z kremem waniliowym i truskawkami / jagodami / innymi owocami (wegańska)
Niesamowity naturalny jogurt z mleka sojowego i okruszka tempehu (wegańska)
Tartaletki ze szpinakiem i słonym bundzem (lakto-wege)
Odwrócone tartaletki z pomidorami i oregano (bez ograniczeń)
Mleko owsiane naturalne (wegańska)
Ryż z jagodami (lakto-wege)
Pierogi z jagodami (wegańska)
Racuszki z jagodami (bez ograniczeń)
Jogurt domowy, naturalny lub owocowy (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas