7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Karpatka vegan

Jest to miks przepisu na karpatkę z ciastem francuskim.

Średnia ocena: [3.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
2 szklanki mąki
250 g margaryny roślinnej sojowej
1 szklanka śmietany wegańskiej (lub opcjonalnie mleko sojowe dodawane w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta)

krem budyniowy:
2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki czubate mąki pszennej
4 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
250 g margaryny wegańskiej

Przygotowanie:

Ciasto:
Ugniatać wszystkie składniki razem. Uformować z ciasta kulę i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 2 części i wałkować - najlepiej składać kilka razy w kopertę - jak ciasto francuskie i wałkować ok. 6 razy każdą część.
Piec osobno na blasze wysmarowanej tłuszczem ok. 20-25 minut w 190-200 stopniach.

Krem:
Gotować 1,5 szklanki mleka sojowego z cukrem i cukrem waniliowym.
W reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną - tak, aby nie było grudek - i dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie aż do powstania budyniu. Pozostawić budyń do ostygnięcia.
Margarynę zmiksować i dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu do margaryny ciągle miksując do powstania gładkiej masy kremowej.

Przełożyć warstwy kremem. Można polać polewą czekoladową.
Nadesłał(a) ~mem, dnia: Nov 29, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Szkoda, ze zdjecia nie ma.
A to taki przepis na ciasto a'la francuskie?
Dla poczatkujacych, takie zdj duzo by wyjasnilo.
~Patti Mar 21, 2016

Napoleonka to nie karpatka :(
~Ali Oct 9, 2014

Tu jest przepis na genialną karpatke/napoleonke weganska bez uzycia margaryny roslinnej ! bo w tym przepisie jest ich az dwie a ja staram sie nie uzywac margaryn nawet roslinnych
wychodzi genialna ! tak jak z cukierni i lepsza bo weganska - czytajcie komentarze - gdzies jest napisane za ile mniej wiecej pieniedzy mozna zrobic taka jedna czy nawet dwie karpatki jak sie ma podstawowe skladniki typu cukier i olej
www.jadlonomia.com/2012/03/weganska-napoleonka-czyli-zdrowsza.html#comment-form (na gotowym cieście francuskim)
OpenWorld Apr 6, 2012

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Karpatka (bez ograniczeń)
Murzynek "vegan" (wegańska)
Sos holenderski w wersji vegan (wegańska)
Ciasto orzechowe z masą a'la karpatka (bez ograniczeń)
Owsiane pieguski z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Szyszki lub jeżyki z masłem orzechowym (vegan, bezglutenowe) (wegańska)
Fasolka na sposób toskański (jak po bretońsku, ale vegan) (wegańska)

Nowości:

Zupa krem z jarmużu z kaszą jęczmienną (wegańska)
Denaturatka - zupa z kapusty czerwonej (wegańska)
Bigos z kiszonych buraków (wegańska)
Aromatyczne pieczone ziemniaki z sosem z jarmużu, pomidorów i garam masala.. (wegańska)
Zapiekanka z bakłażanem i cukinią (wegańska)
Domowe pesto (lakto-wege)
Azjatyck mix- improwizacja (wegańska)
Tarta zimowa ze szpinakiem (wegańska)
Bakłażany zapiekane z jabłkiem (wegańska)
Surówka z czerwonej kapusty (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas