7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz

Pyszny, pożywny sosik ;) Polecam podawanie z makaronem.

Średnia ocena: [4.8 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

ugotowana, zmielona soja - 5-6 czubatych łyżek
cebula
papryki - 1-2 szt.
pomidory - 2 szt.
przecier pomidorowy - 1/2 słoiczka
olej/ oliwa z oliwek do smażenia - 2 łyżki

bazylia
ostra papryka
pieprz
sproszkowany czosnek

Przygotowanie:

Podsmażamy w rondelku drobno posiekaną cebulę z papryką. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pomidory. Całość podlewamy wodą, fajnie się dusi.

Kiedy pomidory zaczynają się rozpadać, dodajemy soję, którą dokładnie rozdrabniamy mieszając, aby nie było grudek. Do całości dolewamy koncentrat pomidorowy. Dusimy, dolewając co raz wody ;)

Kiedy sosik wrze, wsypujemy bazylię, paprykę, pieprz i czosnek.
Mieszamy, czekamy chwilę, żeby wszystko się ze sobą przegryzło i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli wolimy bardziej rzadką konsystencję, do sosu dodajemy więcej wody. Jeśli chcemy bardziej gęsty - dajemy więcej soi ;)
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: Jun 7, 2008
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

pyszność, też taki robię, zamiast bazyli używam kminu rzymskiego i często dodaję czerwoną fasolę i pieczarki, opcji jest mnostwo;)
atom Aug 15, 2009

Na prawdę pyszne! Smakuje bardzo profesjonalnie :-)
Ylajali Jan 4, 2009

pyszny sosik. wszystkim smakował. miła alternatywa dla zwyklego sosu pomidorowego
~dagmara Jun 7, 2008

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron razowy z sosem pomidorowo-paprykowo-pieczarkowym (wegańska)
Sos paprykowo-pomidorowy z ciecierzycą (wegańska)
Bossski sos pomidorowy do gołąbków, warzyw, kasz, czegokolwiek (wegańska)
Feta w sosie pomidorowo-paprykowo-czosnkowym (lakto-wege)
Sos pomidorowo-paprykowo-pieczarkowy (do kopytek itp.) (wegańska)
Pulpety sojowe w sosie pomidorowym (ovo-wege)
Makaron z sosem pomidorowym na maśle (lakto-wege)
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym (wegańska)
Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas