7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Banany w cieście kokosowymZnalazłam w puszccce przepis na banany w mleku kokosowym, ale nie ma chyba bananów w cieście. Uzupełniam więc tę lukę. To jest potrawa tajska lub tajskopodobna.
Średnia ocena:
[4.5
z 4 ocen]
| dodaj ocenę
| komentarze [8]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: dla 2 osóbCiasto:
1/4 szklanki kremu kokosowego (*) 1 łyżka mąki pszennej ew. łyżka mąki sojowej lub kukurydzianej, żeby ciasto było bardziej lepkie opcjonalnie 1 łyżka słodu lub syropu daktylowego i szczypta soli. Banany: 2 świeże banany, dojrzałe, ale nie przejrzałe opcjonalnie sok z cytryny 1,5 łyżeczki cynamonu (lub wg smaku) + olej do smażenia + opcjonalnie, do przyozdobienia: wiórki kokosowe lub przypieczone na suchej patelni płatki migdałowe lub, jeśli chcemy otrzymać naprawdę słodką potrawę, słód. Przygotowanie:Etap 1 - ciasto:
Mąkę należy wymieszać z kremem kokosowym i pozostałymi składnikami na jednolita masę. To krem nadaje odpowiednią konsystencję. Ciasto nie może być za gęste, bo nie zamierzamy go wałkować, ani za rzadkie, bo nasza intencją nie jest też robienie naleśników ;) Etap 2 - banany: Należy je obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Owoce bardzo dorodne i duże można pokroić na więcej plastrów, a dla wygody smażenia przekroić jeszcze na pół, żeby otrzymać krótsze kawałki. Następnie należy je oprószyć cynamonem. Wcześniej można je jeszcze skropić sokiem z cytryny. Etap 3 - smażenie: Przygotowane banany obtoczyć/zanurzyć w przygotowanym cieście i usmażyć na oleju. Olej powinien być dobrze rozgrzany, żeby na włożonych na patelnię bananach zrobiła się skorupka z ciasta. Później gaz należy trochę zmniejszyć, żeby banany zdążyły się usmażyć również w środku. Każdy z nich smażymy ok. 5 minut, przewracając w międzyczasie na drugą stronę. Sztuka jest dobre usmażenie bananów, żeby zmiękły również w środku, ale żeby ciasto nie było spalone. Etap 4 - podanie: Banany układamy na talerzu. Można zrobić esy-floresy ze słodu - wyglądają efektownie, bo słód jest dość ciemny. Można tez oprószyć banany wiórkami kokosowymi lub przyprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (można je kupić w niektórych sklepach - są to migdały pocięte na cieniutkie plasterki). Wskazówki i uwagi:(*) jeśli nie mamy kremu kokosowego można dodać namoczone we wrzątku i zmiksowane z odrobiną wody wiórki kokosowe (potrzebna jest w miarę gładka konsystencja, ale nie musi być śmietankowa). Można też spróbować wykorzystać mleczko kokosowe, ale wtedy trzeba dodać odpowiednio mniej mleczka a więcej mąki, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: Dec 11, 2006
Źródło/autor przepisu: Przepis od koleżanki
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Nowe komentarze:
jadłam w restauracji i wyglądały tak samo jak te na zdjęciu:) chyba taki sam przepis na nie jak ten:)
wegetarianka Dec 6, 2009 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Banany kokosowe na ciepło (lakto-wege)Banany w mleku kokosowym (wegańska) Banany w cieście naleśnikowym (ovo-wege) Banany w cieście z rumem (bez ograniczeń) Smażone banany z kokosowym mlekiem (wegańska) Ciasto kokosowe (bez ograniczeń) Rumowe banany w cieście drożdżowym (bez ograniczeń) Banany smażone w cieście naleśnikowym (wegańska) Banany gotowane w mleku kokosowym, z posypką (wegańska) Kokosowy paj (ciasto) (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
~kopao Feb 10, 2011