7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Warzywny tort naleśnikowy

Można dowolnie modyfikować dobór składników, ja jadłam ze szpinakiem, pieczarkami, papryką.
Wegetarianie mogą posypać wierzch serem.


Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

Naleśniki:
3 szkl mąki razowej pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
nieco kurkumy
sól
majeranek
bazylia
woda
3 łyżki oliwy

Farsz:
brokuł (3-4 większe różyczki)
liście kapusty
soczewica
cebula (4-5 większych sztuk)
słonecznik 6 łyżek
czosnek 3-4 ząbki
oliwa
przecier pomidorowy ze słoiczka
majeranek
bazylia
sól

Sos:
przecier pomidorowy ze słoiczka
2-3 ząbki czosnku
majeranek
oregano
bazylia
sól
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Naleśniki:
Składniki miksujemy, odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut. Smażymy jak największe, średniej grubości naleśniki na rozgrzanej patelni, nie ma potrzeby podlewania oliwy na patelnię.
Farsz:
1. Brokuł
Kroimy go na płaskie różyczki, obgotowujemy w posolonej wodzie (nie może być twardy ani rozpadający się)
2. Kapusta
Całe liście kapusty (wycinamy grube części) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z pomidorami.
3. Soczewica (można ją zrobić dzień wcześniej)
Gotujemy soczewicę. Podsmażamy cebulkę na patelni, dodajemy ją do soczewicy, do tego majeranek, sól, bazylię, nieco olliwki i miksujemy (najlepsza jest końcówka miksera, która służy do przecierania, najlepiej rozdrabnia).
4. Cebulka (lepszy będzie por, ale na razie go nie ma)
Kroimy na plastry, smażymy delikatnie na patelni (ma być mocno zeszklona, nie zrumieniona). Dodajemy do niej dużą ilość przecieru pomidorowego.
5. Słonecznik
Słonecznik rumienimy lekko na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, przez moment trzymamy na ogniu.

Sos:
Przecier gotujemy z małą ilością wody, dodajemy czosnek i przyprawy.

Na okrągłą, wysmarowaną oliwą blaszkę układamy:
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę, na nią sporo sosu
naleśnik
brokuł, na niego kładziemy słonecznik z czosnkiem
naleśnik
cebulę z pomidorami
naleśnik
warstwę soczewicy
naleśnik
kapustę z sosem
naleśnik
Wierzch polewamy sosem lub oliwą w czosnkiem (w tej drugiej wersji góra będzie nieco spieczona, ale moim znajomym właśnie ta wersja bardziej odpowiadała).
Wkładamy do b. nagrzanego piekarnika na 30 min.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy gorące, kroimy jak tort (duże kawałki) ostrym nożem. Ważne jest to, by było dużo ziół, to jest cały urok tortu.
Nadesłał(a) Ania D, dnia: 2004-07-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zamiast kapusty dodaje pieczarki wcześniej obsmażone z cebulką, paprykę, kukurydze. Najpierw przygotowuje farsz a potem smażę naleśniki i automatycznie układam przekładańca w naczyniu żaroodpornym. Między warstwy oraz na wierzch daje starty żółty ser. Wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i dosłownie zapiekam do roztopienia sera.
Natka 2010-08-26 20:10:46.379

Ale dobre, nie mialam zieloej soczewicy, zrobilam z czerwona, ale i tak bardzo smakowalo.
~beata 2007-11-30 00:00:00.0

Dobre ,smakowało znajomym. Troszke zachodu przy robocie ale warto. Dla mnie super.
~Ryżo 2005-12-28 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Warzywny tort naleśnikowy czerwono-zielony (bez ograniczeń)
Tort naleśnikowo-serowy (lakto-wege)
Tort warzywny (lakto-wege)
Tort naleśnikowy z budyniem i borówkami (wegańska)
Tort warzywny z białych i zielonych warzyw (lakto-wege)
delicje naleśnikowe (bez ograniczeń)
Tort truskawkowy (wegańska)
Tort arbuzowy (wegańska & RAW)
Tort bezjajomlek (wegańska)
Tort Ambasador (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas