7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

naleśniki kukurydziane

Sa genialne do nadzienia z fasoli i chili i jalapeno :))) i do powidel sliwkowych, i do szpinaku z pieczarkami i tak dalej......

Średnia ocena: [3.75 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ilosci nie podam, bo ja zawsze robie wszystko na oko:
maka kukurydziana
letnia woda
oliwa/olej
popping amarantusowy (mozna zastapic kaszka kukurydziana)

Przygotowanie:

Make zalewasz letnia woda i mieszasz, dodajesz troche oliwy, dodajesz troche poppingu z amarantusa... Konsystencja powinna byc gestsza niz ciasta do normalnych nalesnikow... Baaaaardzo rozgrzewasz patelnie, dajesz odrobine oliwy z pestek winogron i rozlewasz nie za cienko, nie za grubo... Pierwszy jest na straty... Drugi prawie na straty a trzeci juz jest gut :)
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2004-03-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Żeby naleśniki się nie rozpadały najlepiej dodać "na oko" trochę mąki ziemniaczanej ;)
VeGe 2012-11-21 14:47:08.004

ja robi tylko naleśniki kukurydziane (w sumie mama mi robi :D), ale faktycznie, ciężko się smaży jeśli nie zawierają dodatku mąki z glutenem, np. pszennej. stosunek mąki pszennej do kukurydzianej to ok. 1,5:3 lub 2:3. polecam, te naleśniki są najlepsze, są miękkie, elastyczne, żółciutkie i pyszne. aha woda może być zimna, można też ją zastąpić mlekiem sojowym.
majczi 2012-01-07 16:42:32.401

Da się:) Można mieszać z cieciorkową mąką, dobrze im robi mleko sojowe albo owsiane. Oraz czarnuszka jako przyprawa. Patelnia musi być porządna. A ja robie masę wcale nie gęstszą od naleśnikowej. Pozdrawiam
~krystyna m. 2010-04-02 13:15:15.907

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Naleśniki gryczano-kukurydziane (bezglutenowe) (ovo-wege)
Naleśniki kukurydziane ze słodko-kwaśnym farszem paprykowym zapiekane pod serem (bez ograniczeń)
Egipskie ciasto kukurydziane (bez ograniczeń)
Kukurydziane kotlety sojowe (ovo-wege)
Kukurydziane placuszki na słodko (wegańska)
Płatki kukurydziane na słodko (wegańska+miód)
Kotleciki kukurydziane (z kukurydzą konserwową) (ovo-wege)
Placki kukurydziane (z kukurydzy konserwowej) (ovo-wege)
Placki kukurydziane z żółtym serem, natką i słonecznikiem (lakto-wege)
Tortille kukurydziane z czosnkową pastą z zielonego groszku (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas