7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Barszcz czerwony rarytas z grzybami, jabłkami i sokiem buraczanym

Barszcz jest znakomity. Polecam. Zagości już na stałe w Waszej kuchni jeśli choć raz pokusicie się go ugotować!!!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1,3 dkg czerwonych buraków
włoszczyzna: marchew, pietruszka, średni seler
5 pieczarek lub innych grzybów
parę kwaśnych jabłek (zamiennie może być kompot jabłkowy lub sok jabłkowy z kartonu)
4 duże cebule
4 łyżki oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sos sojowy
jarzynka
pieprz
sól
cukier

ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego
wegetariański barszcz w proszku w słoiczku
papryka słodka
chilli
200g soku z kwaszonej kapusty (opcjonalnie, dla zakwaszenia)

Przygotowanie:

Do gotującej wody dodajemy pokrojone w grube talarki buraki, jarzyny, grzyby, jabłka, cebulę, olej, ziele angielskie, liść laurowy, trochę sosu sojowego, jarzynki, pieprzu, soli, cukru i gotujemy na małym ogniu.

Kiedy buraki są już gotowe, wyjmujemy je łyżką cedzakową razem z jarzynami. Dodajemy ok. pół szklanki zagęszczonego soku buraczanego i dwie części z trzech barszczu w proszku. Jeśli nie dodawaliśmy wcześniej jabłek, to teraz dodajemy sok jabłkowy lub kompot. Doprawiamy cukrem, jarzynką, pieprzem, sosem sojowym, papryką i solą. Jeśli jest mało kwaskowy, to zakwaszamy do smaku sokiem z kwaszonej kapusty. Zostawiamy aby się przegryzł.

Wskazówki i uwagi:

Barszcz można podawać z ugotowaną fasolką lub krokietami z kwaszonej kapusty i pieczarek. Barszcz można urozmaicić dodając zabielacze.
Nadesłał(a) mikki, dnia: Sep 8, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

amen!
~sha Dec 31, 2005

hm nei rozumiem o co ci chodzi z ta miesna ideologia? chyba starasz sie byc blsykotliwa na sile:)
~ah Dec 31, 2005

A Wam sie zdaje , że w barszu z torby nie ma tłuszczu zwierzęcego?
A ponadto te wszystkie przyprawy typu jarzynka i sos sojowy to nieomal sama sól. Rewelacyjnie podnosi ciśnienie, żoładek tez uwielbia takie solanki.
Jeżeli lubi sie jadac jarzynki to po co dorabiac jakies ideolo , jakby bez tez tego nie mozna było nie lubieć mięsa. Niektórym po prostu mięsko nie smakuje bez dodatkowej ideologii.
~barbarasla@wp.pl Dec 30, 2005

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym lub zakwasie na żurek (wegańska)
Barszcz buraczany z domowego zakwasu (wegańska)
Barszcz ukraiński na zakwasie buraczanym (wegańska)
Barszcz czerwony z wywarem z grzybów (wegańska)
Barszcz czerwony na zakwasie z fasolką (wegańska)
Kwas burakowy do picia lub na barszcz czerwony (wegańska & RAW)
Barszcz czerwony z fasolką, ziemniakami i czasami z brukselką (wegańska)
Barszcz wigilijny z wywarem z grzybów i czerwonym winem (wegańska)
Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem (wegańska)
Najprostszy znakomity barszcz czerwony (z buraczków nastawianych na noc) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas