7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prowansalskie ratatouille

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 małych cukinii
6 oberżyn (bakłażanów)
6 pomidorów
3 zielone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
"bouquet garni" [*] składające się z:
- tymianku
- pieprzu
- soli

Przygotowanie:

Cukinie kroimy na plastry odrzucając końcówki. Oberżyny obieramy i kroimy na plastry. Pomidory obieramy ze skorki, usuwamy nasiona i kroimy na ćwiartki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na paski. Cebule obieramy i kroimy na plastry. Czosnek miażdżymy.

W naczyniu (najlepiej żeliwnym) rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Rumienimy na niej oberżyny, dorzucamy paprykę, pomidory i cebulę, na końcu cukinię i czosnek. W płóciennym woreczku dokładamy "bouqet garni" składające się z tymianku, pieprzu i soli. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny.

Dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy do pożądanej gęstosci. Usuwamy "bouquet garni" i podajemy bardzo gorące.

Wskazówki i uwagi:

[*] "Bouquet garni" to bukiet świeżych ziół, czasem z dodatkiem innych przypraw. Zioła umieszcza się w muślinowym lub bawełnianym woreczku (może to być szmatka ze związanymi rogami) lub związuje nitką i wkłada do zupy lub innego dania, by nadać mu aromat. Usuwa się go przed podaniem potrawy. Patent używany przez francuskich kucharzy.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 18, 2002
Źródło/autor przepisu: Wladyslaw Los z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

U mnie też papryka była trójkolorowa. Przepis wypróbowany w dwóch wersjach - z białym ryżem oraz z kus-kusem i prażonymi ziarnami. W obu wersjach super!
ryfka Jun 1, 2010

ja daje różnokolorwą paprykę danie wtedy wygląda bardziej kolorowo
lubie je jesc także na zimnio
Sunnta Aug 23, 2002

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Ratatouille z selerem (wegańska)
Ziemniaczane ratatouille (wegańska)
Ratatouille po chińsku (wegańska)
Pasta prowansalska z ciecierzycy (wegańska)
Zupa prowansalska z pomidorami (wegańska)
Ratatouille - jarzynowy garnek (wegańska)
Tarta a' la ratatouille/ tarta ratatuj (lakto-wege)
Zupa prowansalska czosnkowa z goździkami i winem (ovo-wege)
Omlet prowansalski - z pomidorem, papryką i żółtym serem (bez ograniczeń)
Sos do spaghetti z cukinii z ziołami prowansalskimi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas