7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zupa zbożowa

Zupa pyszna i wypróbowana. Jedyna upierdliwość wynika z namaczania pszenicy - bez tego pluje się łupinami, nawet gdy jest gotowana w szybkowarze.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 filiżanka jeczmienia (pęczaku)
1 filiżanka soczewicy zielonej (dużej)
2 filiżanki pszenicy
1 cebula
3 duże ziemniaki

2 łyżki oleju
2-3 l wody lub wywaru z warzyw
1 ł tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
+ 2 łyżki posiekanego szczypiorku
+ ew. 2 łyżki kwaśnej śmietany (w wersji lakto)

Przygotowanie:

Pszenicę namoczyć na noc.

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć ok. 5 min. Następnie dodać opłukany jęczmień, soczewicę i odsączoną pszenicę. Smażyć 5 min. Dodać wywar i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać sól i zioła.

Na talerzu posypać szczypiorkiem i ew. dodać śmietanę. Można dodać pokruszonego tofu (nie próbowałam z tym).

Wskazówki i uwagi:

* Ziół można teraz używać świeżych. Dodaje się je pod koniec, gdyż tymianek za wcześnie dodany gorzknieje. Tak samo zbyt długo smażony lub przypieczony czosnek.
* Dzieciom taka zupka może być podawana dopiero powyżej 1 roku życia, aby nie uczulić dziecka na gluten!
* Małym dzieciom dodaje się mniej przypraw, a niektórych wcale. No i w zależności od wieku miksuje się, ciapcia lub dla dobrze radzących sobie z gryzieniem podaje się normalnie.
Nadesłał(a) ~ruda, dnia: Jul 18, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pszenica, jęczmień, owies zawsze ugotują się w kilkanaście minut jeżeli zlejecie je na noc wrzątkiem a nie zimną wodą. Oto cały sekret. Aby jedzenie ziaren nie trwało wieki ugotujcie je aż do rozwinięcia. Pychota! Pozdrawiam. Agnieszka.
agnieszkalife Sep 18, 2008

nie dałam rady tego ugotować, bo po 20 minutach ziemniaki były miękkie, a pszenica nadal twarda (pomimo moczenia noc i dzień) - nie wiem jak to zrobić żeby działało. miałam za to ćwiczenia żuchwy =) z reszty odlałam wodę i skręciłam na pastę - zobaczę rano co wyszło ;)
~falka Apr 30, 2007

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zbożowe cappucciuno (lakto-wege)
Płatki zbożowe z bakaliami (lakto-wege)
Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód)
Musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem (wegańska)
Pasztet zbożowo-sojowy z okary (wegańska)
pasta zbożowo-bakaliowa z soczewicą (wegańska)
Słodka papka kokosowa z płatków zbożowych (lakto-wege)
Surówka owocowo-zbożowa - muesli (musli) (wegańska)
Szybkie placuszki z dyni i płatków zbożowych (wegańska)
Surówka z cukini z pomidorem, zarodkami i otrębami zbożowymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas