7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Kotlety z selera (wersja rozszerzona)

Potrawę podsunął mi zagorzały mięsożerca :)

Średnia ocena: [5.0 z 8 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

2 średniej wielkości selery
sól morska
2 łyżki sosu sojowego
2 jajka
bułka tarta
curry
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Myjemy pod bieżącą wodą selery, obieramy, następnie przekrajamy je na połówki. Kroimy w plastry (0,5 cm). Wlewamy do garnka ok 1,5l wody, doprawiamy odpowiednią ilością soli morskiej i 2 łyżkami sosu sojowego. Chodzi o to, by w czasie gotowania seler załapał słony posmak (ale nie przesadźmy!!!). Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej pokrojone w plastry selery. Gotujemy, aż będą miękkie (ale nie rozwalające się).

Selery odsączamy na sicie. Gdy wystygną, rozgrzewamy na patelni oliwę, obtaczamy ugotowane plastry selera w jajku, bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na wolnym ogniu do lekkiego zezłocenia się panierki. Podajemy z ziemniakami (i koperkiem) z dodatkiem dużej ilości surówek.

Wskazówki i uwagi:

Plastry selera nie mogą być za grube! Tak około 0,5 cm.
Nadesłał(a) LOKIg, dnia: Mar 29, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No to poszedłem do sklepu izobaczyłem w nim ogrooooomne selery, wielgachne korzenie z morzem naci...
No to sobie dwa kupiłem, nać przeznaczyłem na zupę (cholera, mam tego z 5 litrów, moze ktoś do mnie wpadnie zjeść?), a z korzenia wedle przepisu (no dobra, bez curry, bo zapomniałem i bez bułki tartej, bo nie miałem - ale zastąpiłem mąką i jajkiem) zrobiłem te kotlety... I głupia sprawa, bo zwykle nie jem po 18, a to zrobiłem późną nocą... no i sie złamałem i zjadłem i bardzo mi smakowało:)
Pozdroawienia dla autorek/autorów przepisu :)
zabrzanin Oct 3, 2011

PS: no i nie solę, bo seler sam w sobie zawiera dużo soli i nie ma potrzeby już więcej dodawać.
Makarena Aug 20, 2011

Pyszne, pyszne, choć nigdy za selerem nie przepadałam. Na ten przepis trafiłam dopiero dzisiaj, ale od jakiegoś czasu nie mogę wyjść z zachwytu nad kotletami z selera. Tyle że ja nie gotuję selera, tylko po tym, jak już przekroję seler (jedna wada selera - ciężko się cholerstwo kroi), maczam w jajku z curry i taką fajną przyprawą krymską, a potem obtaczam w panierce z bułki tartej i otrębów orkiszowych (proporcje pół na pół). Chwilę z jednej strony, chwilę z drugiej i niebo w gębie gotowe ;-)
Makarena Aug 20, 2011

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kotlety ryżowe z kurkami - wersja 2 (bez ograniczeń)
Kotlety z selera (wegańska)
Kotlety ze startego selera (ovo-wege)
Kotlety z selera z żółtym serem (bez ograniczeń)
Kotlety z płatków owsianych i selera (wegańska)
Kotlety z pęczaku i selera ze słonecznikiem (wegańska)
Singapurski specjał w wersji wege - kotlety sojowe w owocowym sosie curry (ovo-wege)
Kotlety pożarskie w wersji wege (z gotowanego zboża i kapusty) (wegańska)
Kotlety z selera przekładane żółtym serem (bez ograniczeń)
Beszamel w wersji zwykłej i do zapiekania (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas